Det internasjonale TV-produksjonsmarkedet domineres av de tre store TV-konsernene Banijay, Fremantle og ITV, men også den britiske allmennkringkasteren ønsker å ta opp kampen om produksjonsoppdragene i Norden. BBC Studios kunngjør i dag at de har kjøpt opp det skandinaviske produksjonshuset STV. Den engelske allmennkringkasteren øker dermed med sin tilstedeværelse i Danmark, Norge og Sverige. 

Administrerende direktør for internasjonal produksjon og formater ved BBC Studios, Matt Forde, sier de opplever «økt etterspørsel etter innholdet til BBC lokalt». 

- Å etablere et bredt produksjonsnærvær i regionen har vært en langvarig ambisjon og en naturlig utvikling for virksomheten etter flere år med vellykket lisensiering av formater og samproduksjon. Å bli en helt uavhengig lokal produsent vil tillate oss å ha bredere kreative samtaler og mulighetene til å utvikle og eksportere originale, kreative åndsverk fra Skandinavia til det bredere internasjonale markedet, sier han. 

Har samarbeidet tidligere
STV har hatt base i København og kontorer i både Norge og Sverige og har utviklet flere underholdningsformater som «Big Love» og «Get Lost Honey». STV fungerer også som lokal produsent for kritikerroste «Long Lost Family», «Wheel of Fortune» og «Bargain King», i tillegg til langvarige manusserier som «The First Years.»  

BBC Studios og STV samarbeider allerede om programmer som «Denmark Saves the Planet» for TV 2 og den pågående utviklingen av en lokal versjon av «The Office».

Som en følge av oppkjøpet vil STV døpes om til BBC Studios Nordic Productions. Den regionale sjefen Daniel Svarts vil rapportere til Jan Salling, sjef for BBC Studios Nordic. Toppsjefen for internasjonale produksjoner og formater ved BBC Studios, Jacob DeBoer, sier at han er henrykt over at teamet på STV blir en del av BBC Studios Nordic Productions.

- De er et usedvanlig kreativt team med en utmerket merittliste, og med Jan i spissen for vårt nyeste produksjonshus, kan vi ikke vente med å bringe ideene våre til kringkastere og plattformer i Skandinavia og utover, sier han. 

- En viktig avgjørelse
Grunnlegger av STV René Szczyrbak har drevet produksjonshuset i 36 år og han kaller det «en viktig avgjørelse».

- Å overlate nøklene til BBC Studios føles riktig og gjør meg ekstremt stolt ettersom BBC-merket alltid har vært synonymt med enestående kvalitet. Jeg er like stolt over at hele ledergruppen under ledelse av Daniel Svarts vil forbli på plass for å gi kontinuitet for våre viktige relasjoner i markedet. Jeg vil fortsette å støtte teamet og selskapet på alle mulige måter, sier han. 

BBC Studios Nordic Productions tilslutter seg samtidig et internasjonalt produksjonsnettverk med base i over ti land og som står bak lokale tilpasninger av produksjoner som «Dancing With The Stars», «The Great Bake Off» og «Weakest Link».  

Avslutter med Banijay
Samtidig avslutter BBC Studios og Banijay et samarbeid som gir den franske produksjonsgiganten muligheten til å velge underholdningsprogrammer og dokumentarer først, men de to selskapene vil fortsette samarbeidet om populære produksjoner om kjente formater som «Dancing With The Stars» over hele Norden, «The Great Bake Off»i Sverige og «The Dementia Choir» i Danmark og Norge, med Banijay som lokal produsent.