I dag la Medietilsynet frem en prognose over hvilke aviser som får mest i pressestøtte i år og den største tilskuddsmottakeren i år ser ut til å bli Klassekampen. Samtidig kan aviser som Subjekt og Avisa Oslo vente seg en heftig økning i pressestøtten.

Les mer: Subjekt får over tre ganger så mye i pressestøtte

På den andre siden vil flere aviser få reduksjon i pressestøtten, og Bergensavisen (BA) ligger an til å bli den største taperen. Deres produksjonstilskudd er beregnet til å være på 28,9 millioner kroner, og det er 5,7 millioner mindre enn i fjor.

Det skjønner ansvarlig redaktør Guro Valland lite av.

- At pressestøtten er foreslått å falle så mye for BA, forstår vi rett og slett ikke, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Hun vil ta kontakt med Medietilsynet for å finne ut av hva som ligger bak nedgangen.

- Det avviker fra Medietilsynets estimater som vi mottok i fjor med tanke på ny modell og det avviker fra våre egne estimater, for vi har selvsagt regnet nøye på dette. Nå må vi gå i dialog med Medietilsynet for å komme til bunns i hva som har skjedd.

Også Fiskeribladet får betydelig mindre å rutte med. Deres pressestøtte liger an til å reduseres med 2,3 millioner kroner til totalt 8,4 millioner kroner, ifølge prognosen.

Fra og med 2023 er det gjort flere endringer i regelverket for produksjonstilskuddet. En av dem er at Medietilsynet går fra opplag til brukerinntekter som grunnlag for utregning av støttebeløpet. Dette slår negativt ut for Bergensavisen og Fiskeribladet, ifølge direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

- Disse avisene fikk tidligere god uttelling for avisopplaget og antall utgivelser, som ikke har like stor betydning etter nytt regelverk. Nå legges det i stedet vekt på avisenes brukerinntekter, sier Velsand i en pressemelding.

Her kan du se lista over hvem som får mest i pressestøtte