Tirsdag startet forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett mellom Ap- og Sp-regjeringen og forhandlingspartner SV. Ifølge SVs Kari Elisabeth Kaski er stemningen foreløpig god.- Vi har ganske gode og konstruktive samtaler der vi nå må jobbe oss gjennom alle temaene, sier hun til NTB.Kravlisten til SV inkluderer blant annet økt barnetrygd og sosialhjelp, mer til sykehusene og større klimakutt. Mediepolitisk talsperson og leder for Familie- og kulturkomiteen Grunde Almeland (Venstre) forventer at plattformnøytralt momsfritak også er å finne på listen.- Jeg regner med SV presser regjeringen lengre i denne saken. Ellers vil det være et solid tap for SV, sier Almeland til Kampanje.- SV har ansvaret
Regjeringen rystet Medie-Norge da de avviklet momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester via lyd og levende bilder i forrige budsjettrunde. En samlet opposisjon har reagert sterkt på avviklingen, men det lyktes ikke SV å få momsfritaket tilbake i budsjettet i forrige runde.

Les mer: TV 2-sjefen raser: - Gammeldags og dårlig løsning

Nå mener Venstre at SV må stille makt bak kravene sine.- Så lenge det er et SV som skaper flertall for budsjettet på Stortinget, så er det SV som til syvende og sist har ansvaret for at dette blir gjennomført, sier Almeland.

Venstre stiller seg bak en samlet mediebransje som har bedt om at regjeringen gjeninnfører fritaket.

SV: - Gjør det vi kan
Mediepolitisk talsperson i SV, Kathy Lie, er ikke uenig.- Jeg mener regjeringen må gå tilbake på de kuttene de gjorde i statsbudsjettet og gjeninnføre et plattformnøytralt momsfritak på elektroniske nyhetsmedier. Her har regjeringen gjort et kutt som til og med den ansvarlige statsråden ikke ønsker seg, og som både Ap og Sp stod på medielederdebatten i Bergen og mente var feil, sier Lie til Kampanje.- De må rett og slett bare fikse dette, legger hun til.- Er det et krav fra SV sin side i forhandlingene som pågår nå?- Jeg kan ikke si noe om det konkrete budet vi har lagt inn, men jeg har konkrete forventninger til at dette blir ordnet opp i.- Som forhandlingspartner til regjeringen, faller byrden på SV hvis det ikke kommer inn i budsjettet nå?- Vi gjør det vi kan med våre 7,4 prosent oppslutning i 2021-valget, men det er regjeringen og regjeringspartiene som må føle skikkelig på presset og ta ansvaret for det de har gjort.- For dårlig
Kathy Lie erkjenner samtidig at anmodningsvedtaket de fikk gjennom i budsjettforhandlingene i forrige runde ikke var godt nok. Det har resultert i et forslag fra regjeringen som verken begeistrer mediebransjen, opposisjonen eller kulturministeren selv.- Bestillingen ble for dårlig og dermed ble forslaget til løsning for dårlig. Det Finansdepartementet kom tilbake med løser ikke utfordringen. Det er for smått og for gammeldags. De har rett og slett ikke skjønt at nyhetsformidling i dag er noe helt annet enn for 50 år siden, sier Kathy Lie.Da regjeringen avviklet momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester i årets statsbudsjett, skulle det frigjøre rundt 600 millioner kroner til andre formål. MBL har foreslått at regjeringen gjeninnfører fritaket med en presisering om at det skal gjelde nyhetstjenester som er rettet mot allmennheten i Norge. Det vil ifølge foreningen spare regjeringen for nesten 400 millioner kroner.Det er først og fremst TV 2 av de norske mediehusene som tidligere har nytt godt av dette fritaket.

MBL-sjef Randi S. Øgrey venter spent på resultatet av forhandlingene.

- Vi har forventninger om at SV har med gjeninnføring av fritaket for digitale nyhetstjenester som et viktig krav og håper det blir godt mottatt, særlig av Arbeiderpartet hvor kulturministeren har vært tydelig på at dette er viktig, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

Les også: - Se for deg Dagsrevyen og TV 2-nyhetene som en konfirmasjonstale med lysbilder