Under en uke etter at Journalisten offentliggjorde et samarbeid med «Tut & Mediekjør» som innebærer at Roger Aarli-Grøndalen går inn som ansvarlig redaktør for podkasten til PR-rådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, legges samarbeidet på is.

Det skjer i forbindelse med at styret i Journalisten har bestemt seg for at de skal behandle avtalen på et styremøte 31. mai. Det var Kampanje som først omtalte saken.

- Vi skal gå gjennom avtalen og særlig med tanke på NJs vedtekter og Journalistens styreinstruks. Det er viktig for styret å se nøye på alle sidene av saken, har styreleder Vibeke Lærum i Journalisten sagt til Kampanje.

Les også: Journalisten-redaktør legger seg flat etter beskjed fra styret

- Ikke upropblematisk
Tidligere redaktør i E24 og Medier24, Gard Michalsen, er kritisk til styrets rolle i saken. Han reagerer på at styrelederen har gitt Journalisten-redaktøren beskjed om å vente med å iverksette samarbeidet før styret har fått behandlet saken.

- Dette samarbeidet er ikke uproblematisk og jeg synes Alexandra Beverfjord med flere har løftet noen viktige spørsmål. Samtidig synes jeg de siste dagers prosess kanskje er enda mer problematisk, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Michalsen fremførte kritikken først i et innlegg på Facebook. Overfor Kampanje understreker han at det er en redaktørs privilegium å gjøre både gode og dårlige vurderinger, ikke styret.

- Samtidig går dette spørsmålet rett inn i en vurdering av hva som er et utgiverspørsmål og hva som er ansvarlig redaktørs suverene rett. Hvilke produkter et medie formelt skal gi ut, er et spørsmål for styret. Men hvilke podkaster en redaktør skal embedde i publiseringer i en nettavis, er fullt og helt redaktørens ansvar. Uavhengig av om det første spørsmålet er avklart, fortsetter han.

Styrelederen avviser kritikken. Hun viser tilbake til NJs vedktekter og Journalistens styreinstruks for hva som skal løftes opp på styrenivå.

- Store avtaler som involverer alliansepartnere er en styresak, sier Vibeke Lærum.

- Har krav om å bli orientert
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening stiller seg bak styret når Kampanje tar kontakt.

- Et styre skal selvfølgelig ikke gripe inn i publisistiske avgjørelser som en redaktør gjør. Det er kjernen i Redaktørplakaten, men det er viktig å skille mellom løpende journalistiske og publisistiske avgjørelser og avtaler om samarbeid med andre publikasjoner, eller avtaler og oppgaver utover jobben som redaktøren påtar seg, sier hun til Kampanje.

- Du ser ikke noe problematisk i at styret går inn og overprøver dette samarbeidet?

- Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle detaljer i denne saken er det kjempeviktig at styret i Journalisten, som alle andre styrer i mediebedrifter, er bevisst sin rolle og passer seg vel at de ikke blander seg inn i journalistisek beslutninger, men styret har krav om å bli orientert og det har redaktøren også beklaget.

- Opplagt en strategisk sak
Administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, er enig. Han mener Journalisten-redaktøren har redegjort godt for vurderingene og prosessen rundt samarbeidet med «Tut & Mediekjør».

- Redaktøren er tydelig på at han ønsker en dialog med det nye styret for Journalisten, om problematikken med at det er PR-rådgivere som produserer podkasten. Det er opplagt at dette er en strategisk sak og som styret naturlig bør involveres i, mener jeg, skriver Brikt Olsen i en tekstmelding til Kampanje.

Han fortsetter:

- Fagpressen opplever at det er etablert en god dialog mellom redaktør og styret om de grunnleggende problemstillinger som denne saken består av. Fagpressen mener at det er klokt av redaktør Roger Aarli-Grøndalen å utsette prosjektet for å tenke seg om sammen med styret.