Siden starten av 2023 har det blitt skrevet mye om at den norske kronen har svekket seg mye mot de internasjonale valutene, som dollaren, euroen og pundet. Bare det siste halve året har kronen har svekket seg med 13 prosent mot euro, ni prosent mot dollar og seks prosent mot svenske kroner siste halvår. 

- I tillegg er inflasjonen høy i de fleste land om dagen, og prisene på varer og tjenester i andre har dermed steget med ytterligere sju til ti prosent det siste året, målt i norske kroner, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

Dette merker også noen av landets største kringkastere, som får mindre ut av budsjettene som er satt av til innkjøp av TV-innhold fra utlandet.

- En påvirkning
Kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen sier til Kampanje at de kjøper inn serier og filmer i fortrinnsvis euro og dollar. 

- Når du opererer med svak krone og valutamarkedet er som det er, har det en påvirkning på bøkene våre, akkurat som for alle andre som kjøper i utlandet med svak norsk krone, sier han. 

- Kan du anslå hvor mye kjøpekraft TV 2 har mistet?

- Den effekten endrer seg fra dag til dag, og ingen kan spå fremtiden, dessverre. Så det er umulig å si, sier han.  

Kanaldirektøren legger imidlertid til at det ikke er et stort problem i dag, men at det kan bli det på sikt.

- Med veldig svak krone over lang tid, vil det kunne ha en påvirkning på volumet vi kan kjøpe. Akkurat nå er vi ikke der, men det er noe vi følger med på hele tiden, forteller han.

- Redusere volumet
I likhet med TV 2 kjøper også NRK en del internasjonalt innhold. Innkjøpssjef Fredrik Luihn forteller Kampanje at han i sine nesten 30 år i programinnkjøsbransjen har sett valutakursen svinge konstant. 

- Det er en situasjon som vi er vant til å tilpasse oss til. Når den norske kronen er svakere så pleier det å bety at vi må redusere volumet noe av det internasjonalt innkjøpte innholdet som publiseres slik at vi holder oss innenfor sendingsbudsjettet, sier Luihn. 

På spørsmål om hvor mye mindre innhold det er snakk om, svarer Luihn at programinnkjøp er veldig styrt av individuelle prosjekt og titler og at det gjør det vanskelig å sammenligne andel timer og kostnader mellom europeiske og amerikanske tv-serier fra år til år.

- I tillegg så er kostnadene for innkjøpte program knyttet opp mot sende-år hos NRK, selv om serien kanskje er kjøpt inn og betalt for året før, påepeker han. 

- Litt færre
Innkjøpssjefen tror at publikum vil være fornøyde med de titlene NRK tilbyr dem.

- Selv om det kanskje vil være litt færre amerikanske eller europeiske titler i en periode på grunn av en svakere norsk krone, sier Luihn. 

Kampanje har fått innsyn i regnskapstallene til NRK som viser at kanalen kjøper mindre og mindre på det utenlandske markedet. I fjor kjøpte NRK visningsrettigheter for litt over 100 millioner kroner.

Innkjøpssjefen sier til Kampanje at flere faktorer har påvirket svingningene som er observert i regnskapet. 

- Det var også slik at covid-perioden gjorde at noen NRK-produksjoner ble utsatt, det ga behov for mer bruk av innkjøpte visningsrettigheter i en periode, mens man i 2022 ikke hadde det samme behovet, sier innkjøpssjefen.