Tirsdag kunne PR-rådgiverne og programlederne i podkasten «Tut & Mediekjør» offentliggjøre at de har inngått et samarbeid med fagbladet Journalisten. Det innebærer at Journalistens redaktør Roger Aarli-Grøndalen også blir ansvarlig redaktør for podkasten som har holdt det gående siden 2020, og at podkasten underlegges Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

«Tut & Mediekjør» ledes av Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, som driver PR-byrået Sannum & Bergestuen sammen.

Journalisten eies av Norsk Journalistlag (NJ).

- Dette var egentlig på tide. Vi mener selv vi har fulgt Vær varsom-plakaten i disse årene. Noe annet ville vært rart når kjernen i podkasten er å forklare hvordan journalistikken blir til i et presseetisk perspektiv. Men nå blir det på ekte, sa Eva Sannum, som leder podkasten sammen med Svein Tore Bergestuen, i en pressemelding.

Les mer: Tut & Mediekjør får ansvarlig redaktør fra Journalisten

Samarbeidet får ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, til å reagere kraftig. Hun mener innlemmelsen av «Tut & Mediekjør» som et redaksjonelt produkt kan utfordre skillet mellom pressen om PR-bransjen.

- En forutsetning for journalistikk er at den er uavhengig. Når PR-rådgivere som Sannum og Bergestuen prøver å etterligne journalistikk, er det berettiget å reagere. Ikke omfavne det, slik Journalisten gjør, skriver hun i en kronikk.

- Dette kan gi inntrykk av at journalistikken er manipulert eller kontrollert av interessegrupper, og dermed undergrave oppfatningen av innholdets uavhengighet, fortsetter Beverfjord.

Les mer: - Uansett hvem som er redaktør, kan ikke to PR-rådgivere drive et journalistisk produkt

- Skal se nøye på saken
NJ har nedsatt et eget styre som forvalter eierskapet i Journalisten. 31. mai skal de behandle avtalen i et styremøte. Det bekrefter styreleder Vibeke Lærum overfor Kampanje.

- Vi skal gå gjennom avtalen og særlig med tanke på NJs vedtekter og Journalistens styreinstruks. Det er viktig for styret å se nøye på alle sidene av saken, sier hun.

Intervjuet med styrelederen ble gjort to dager før Alexandra Beverfjords kronikk ble publisert søndag ettermiddag.

- Samarbeidet mellom Journalisten og «Tut & Mediekjør» er allerede inngått sånn som jeg forstår det. Hvilke konsekvenser kan møtet få for samarbeidet?- Det skal vi se nærmere på i møtet, men så vidt jeg kjenner til, er det ikke signert noe avtale enda, sier Lærum.- Et politisk spørsmål
Styrelederen vil ikke kommentere hvordan styret har reagert på nyheten om samarbeidet.- Er det vanlig at dere behandler redaksjonelle samarbeid Journalisten gjør?- Denne avtalen er et politisk spørsmål og vi behandler den i henhold til styreinstruksen.- Hva gjør dette til et politisk spørsmål?- Jeg ønsker ikke å gå inn på det, men det handler om Vær varsom-plakaten og uavhengigheten som man tilstreber som journalist at man har en rettferdig og uavhengig journalistikk. Det er fint å ha en ansvarlig redaktør som er fremoverlent og tenker nytt, men den type avtale må vi ha god behandling av.- Hva tenker du om at programlederne i podkasten ikke kan bli medlemmer av NJ?- Jeg tenker ikke noe om det. Det er et faktum. De er PR-rådgivere og skal man bli medlem av NJ må man oppfylle kravene om å være frie og uavhengige, og ikke ha bindinger.

NJ-leder vil ikke kommentere
Kampanje har også vært i kontakt med NJ-leder Dag Idar Tryggestad, som henviser til styret for spørsmål om eierskapet i Journalisten.

- Men jeg legger til grunn at redaktøren har hatt dialog med styret før et slikt samarbeid ble inngått, sier Tryggestad.

Kampanje har vært i kontakt med Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen og kommer tilbake med hans kommentarer. Ifølge styrelederen har Aarli-Grøndalen fått beskjed fra styret om å vente med publisering av podkasten til avtalen er behandlet.