NRK inviterte onsdag kveld publikum til korrespondentmøte. Folkemøtet fant sted i Marmorsalen på Sentralen i Oslo sentrum og tl å starte møtet hadde kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen tatt turen.
- Utenriksdekning har nok aldri vært så viktig som akkurat nå, innledet hun møtet med, og pekte på krigen i Ukraina, splittelse i USA og generelle urolige tider som bakgrunnen for påstanden.
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK, var spent på folkemøtet før det brakte løs.
- Det er ikke vanlig at vi inviterer publikum inn i korrespondentmøtene våre på den måten her. Vi har prøvd noen ganger før, men det er noen år siden. Vi ikke gjort det i den skalaen her før heller, med publikum til stede, sa han til Kampanje før møtet.
Ønsker dialog med publikum
Under kveldens møte fikk publikum møte de aller fleste av NRKs korrespondenter. Fra Yama Wolasmal, som har Midtøsten og Nord-Afrika som sitt område, til Joakim Reistad som har base i Stockholm og dekker de nordiske områdene.
- Hvorfor er det viktig å møte publikum?
- Det er for å få en dialog. For å høre hva folk er opptatt av, men og en mulighet for å få snakket med folk. Da er sånne fysiske møter fine anledninger til å treffes og utveksle tanker, synspunkter og meninger, sier Falkenberg Mikkelsen.
Dekker 45 land
Korrespondenten som dekker det største arealet og har flest land på sin liste er Vegard Tjørhom som er NRKs Afrika-korrespondent. Han legger ikke skjul på at det er enkelt å finne de gode nyhetene, men at prioriteringene av nyheter som er mer krevende.
- Jeg må prioritere. Det er 45 land og et kontinent med én milliard innbyggere. Det er sinnsykt mange historier. Det har Tom Kristiansen vist tidligere. Afrika er et kontinent med mange gode historier, sier Tjørhom.
- Har du kontroll på alle landene?
- Nei, ikke rent politisk. Jeg prøver å følge med på de største landene - Sør-Afrika, Kongo og Nigeria, samt Sudan som er aktuelt nå. Samtidig bør jeg i Kenya, så det blir det til at jeg følger mye med på det som skjer der, sier han.
Han forteller at korrespondentjobben i Afrika krever mye jobb, ikke bare journalistisk, men også rent organisatorisk.
- For meg krever reisene mye. Gjerne fordi jeg må innom kontorer for å hente presseakkreditering. Jeg må ordne en del organisatorisk når jeg kommer til landene. I tillegg kan det være vanskelig å reise rundt. Ting tar tid. I tillegg er det alle forberedelsene som jeg kanskje bruker noen uker på.
Vegard Tjørhom har base i Nairobi og dekker Afrika, mens Gry Blekastad Almås har base i London og dekker de britiske øyene. Det er 45 mot to teller man antall land. Foto: Eivor Eriksen.
- Jeg har det betydelig enklere
Til sterk kontrast til Tjørhom så har NRK-korrespondent Gry Blekastad Almås de britiske øyene som sitt dekningsområde. Dette inkluderer England, Skottland, Wales, Nord-Irland og Irland.
- Hvordan er det for deg å reise rundt?
- Jeg har det betydelig enklere enn alle mine kolleger her, sier Blekastad Almås smilende.
- Tjørhom innrømmet at han hadde det enkelt med å finne gode saker. Hvordan jobber du med det?
- Jeg tror det er veldig stor forskjell på Vegard og meg. Storbritannia er så nært Norge på mange måter. Det ene er det geografiske, det andre kulturelt veldig nært, sier hun og fortsetter:
- Men jeg jobber på mange forskjellige måter. Jeg løfter opp tematikk som ikke bare er aktuelt for Storbritannia, men som også er relevant i et norsk perspektiv. Da med et britisk fortegn. Jeg løfter kanskje opp flere mellomstore saker enn det mine kolleger gjør.
- Morsomste korrespondentstillingen
Blekastad Almås ble på ny korrespondent med base i London i 2021. Hun forteller om to år i stillingen med et stadig løpende nyhetsbilde.
- Det har skjedd noe absolutt hele tiden. I fjor for eksempel var det to monarker og tre statsministere der. I tillegg til at Brexit og pandemi har satt sitt preg på britisk økonomi, sier hun.
Hun sier at selv om de britiske øyene er et lite dekningsområde, så har de en joker i storbyen London.
- Folk tror London er England, men det er hele verden i miniatyr. Det er folkeslag fra hele verden der og City of London som er finansplassen, sier hun.
Hun forteller at selv om variasjonen av lokasjon kanskje er mindre enn hos andre korrespondenter, så har hun en stor bredde i det tematiske.
- Jeg dekker sport, kultur, teater, storpolitikken, klimaendringene også videre. Jeg vil hevde at det er den morsomste korrespondentstillingen nettopp fordi man har den variasjonen. Mange andre steder må forholde seg til den tematikken som er der. Jeg har en variert og fin hverdag av den grunn, sier hun.
Kommentér