Samtidig med at verdens øyne er rettet mot kjendisene på den røde løperen i Cannes, går det norske TV-produksjonsselskapet Strix hen og venner førsteprisen for mest bærekraftige film og TV-produksjon på samme festiva.

Mandag kveld ble det klart at «Farmen» gikk til topps i «Global Production Awards» som den mest grønne produksjonen, og det i konkurranse med store serier som «Downton Abbey», «The Essex Serpent» og den engelske versjonen av «Love Island.» Prisen ble delt ut under Cannes Film Festival i går kveld.

- Dette er helt fantastisk gøy. Vi fikk beskjed i går kveld, og såvidt jeg vet er det første gang denne prisen deles ut. Det var kjempegøy og veldig stas når vi også ser hvem vi konkurrerte mot, sier daglig leder i Strix, Jørgen Hermansen, til Kampanje.

Hermansen, som har ledet Strix i en årrekke, sier de ble oppfordret av eieren Fremantle til å melde seg på i konkurransen, men at de bestemte seg for ikke å reise ned for å være til stede på filmfestivalen og under prisseremonien.

- Vi visste vi var blant de nominerte, så vi tok et bevisst valg om ikke å reise ned. Vi fant ut at det ikke var særlig bærekraftig å sette seg på et fly og reise til Cannes for å motta en plakett. Da er det litt lettere å sette seg på et tog til Bergen for å hente hjem en Gullrute, sier han.

Det er nemlig ikke første gang Strix vinner en grønt gull for sin «Farmen»-produksjon. I 2022 vant «Farmen» prisen for «Beste Grønne Produksjon» da prisen ble delt ut på «Gullruten» og i år var «Farmen Kjendis» nominert i kategorien.

Les også: Fremantle slår sammen selskaper: - Vil gi oss enda mer styrke

- Vært oppfinnsomme
Hermansen sier Strix de seneste årene har lagt ned mye arbeid i å skape en mer bærekraftig tv-bransje. Selskapet var med å utvikle verktøyet Green Producers Tool som har som mål å bli en bransjestandard til å beregne, og dermed «også gi mulighet til å forbedre, klimaavtrykket.»

Bærekraftig produksjon er noe vi brenner for, og jeg er uendelig stolt av folkene bak «Farmen», fortsetter Hermansen.

Han trekker blant annet frem Camilla Saltskår, Henrik Faksvåg og Martin Ramstad i ledelsen som sentrale drivkrefter i det Fremantle-eide TV-produksjonsselskapet.

- De har vært oppfinnsomme og har gått den ekstra mila for å ta viktige steg i en helt nødvendig retning, sier han.

- Vi er helt i front
Han sier arbeidet med å lage mer bærekraftige TV-produksjoner begynte for noen år siden da Strix sertifiserte seg og ble Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

- Når det arbeidet vi gjør blir lagt merke til ute i verden og vi vinner i så celebert selskap, så viser det at vi er helt i front med å finne bærekraftige løsninger og går foran i en nødvendig endring av bransjen vår. Denne prisen deler vi med TV 2 og de flinke folka i Babusjka med Mads Rønning i spissen, som har initiert et stort løft med Green Producers Tool, sier Hermansen.

«Global Productions Awards» hyller arbeidet for bærekraftig produksjon av film og TV og deler ut priser blant annet innen «Beste Studio», «Beste Location» og «Beste Innovasjon».

Strix eies av Fremantle som har som mål å være klimanøytral innen 2030, og med en større ambisjon om Net Zero innen 2050.

Tenker grønt:

Daglig leder i Strix, Jørgen Hermansen, (nr. 2 fra venstre) sier alle selskapene i Fremantle-gruppen tenker mer og mer grønt rundt sine produksjoner. - Vi vil gjøre det så bærekraftig som mulig, sier han. Her sammen med Kjetil Johnsen i Novemberfilm), Agnete Thuland i Strix og Anders Akselsen Tanderø i Rakett.