En drøy uke etter at samarbeidet mellom Journalisten og podkasten «Tut & Mediekjør» ble offentliggjort, er det historie. Det skjer etter at kritikken av samarbeidet har tiltatt i styrke og etter at styret i Journalisten varslet at de vllle vurdere avtalen i et styremøte neste uke.

«Tut & Mediekjør» ledes som kjent av PR-rådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, mens Journalisten eies av Norsk Journalistlag (NJ).

Til slutt var det Sannum og Bergestuen som trakk seg.

- Siden samarbeidet med Journalisten ikke var vårt initiativ, og vi fortsatt ønsker å kunne stille kritiske spørsmål til både redaktører og pressetopper uten å stadig måtte debattere prinsipielle utfordringer, så tenker vi det er best å fortsette på egen hånd, uten redaktør, skriver de i en kommentar.

Les mer: PR-rådgivere trekker seg fra samarbeid: - Vi tuter og kjører videre på egenhånd

- Uforenelig med Vær varsom-plakaten
Det mener ansvarlgi redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, er en klok beslutning. Hun har tidligere vært svært kritisk til planene.

- Forsøket på å gjøre PR-rådgivernes produkt til et journalistisk produkt bør være uforenelig med VVP 2.2. PR-rådgivning er et eget fag. Og det er helt fint at et PR-byrå lager en mediekritisk podkast. Men da må man også være ærlig på hva og hvem avsenderen egentlig er, og ikke forsøke å fremstille det som noe annet, sier hun til Kampanje.

Dermed blir det heller ikke nødvendig for Journalistens styreleder Vibeke Lærum å ta stilling til samarbeidsavtalen som planlagt. Hun tror likevel det blir en diskusjon på styremøtet.

- Det er et spenennde tema med prinsipielle spørsmål, så det blir nok en kort runde rundt bordet, men ingen omfattende behandling, sier hun.

- Har redaktør Roger Aarli-Grøndalen fortsatt styrets tillit etter denne saken?

- Ja, det vil jeg si. Vi ser frem til videre samarbeid.

Les mer: Skal behandle Journalisten-redaktørens avtale med PR-rådgivere: - Et politisk spørsmål

- Støtter det fullt ut
Journalisten-redaktøren forteller til Kampanje at han ble varslet av Sannum og Bergestuen at de ville trekke seg fra samarbeidet før de gikk ut offentlig med budskapet.

- Etter at samarbeidet har kommet såpass skjevt ut, så støtter jeg det fullt ut, sier Roger Aarli-Grøndalen.

Han har selv kommet frem til en konklusjon om at det «ikke er mulig» å samarbeide etter kritikken som har kommet.

- Jeg har allerede skrevet et forslag til innstilling til styret om at det ikke inngås samarbeid mellom Journalisten og «Tut & Mediekjør», sier han.

- Skulle du helst sett at det var du som tok denne avgjørelsen?

- Det er alltid fint å være den som hopper av, men det var jeg som trakk dem inn i kaoset og da må de få en vei ut.

- Er du overrasket over oppstyret?

- Jeg er ikke overrasket over oppstyret, men det som har gjort det vanskelig er at jeg innså at det ble vanskelig å få gjennomslag i eget styre. Det er veldig vanskelig å sitte i en og en halv uke og forsvare egen løsning, og så bli nedstemt.

- Handler om Journalisens tillit
Journalisten-redaktøren legger til at han forstår kritikerne.

- Ingen av momentene som er kommet frem har vært nye for oss. Vi har tenkt på dem og så har vi vektet de litt annerledes. Vi var fullt klar over at det kom til å bli kontroversielt.

- Hvilket innspill var det som gjorde at du til slutt kom frem til at dere ikke kunne samarbeide?

- Nå har jeg blitt idioterklært i to døgn. Det i seg selv gjør det vanskelig å anbefale det som en god løsning. Det handler om Journalistens tillit, der jeg er redaktør.

- Hva blir neste skritt for dere i en eventuell podkast-satsing?

- Kanskje det er noen influencere der ute som trenger en redaktør?