Tirsdag ettermiddag kunne de to PR-rådgiverne og partnerne i Sannum & Bergestuen, Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, fortelle at de nå trekker seg fra samarbeidet med fagbladet Journalisten om mediepodkasten «Tut & Mediekjør».

- Styret i Journalisten vil ta stilling til samarbeidet med «Tut & Mediekjør» senere denne måneden. Det trenger de ikke. Vi tuter og kjører videre på egenhånd, skriver de to i en kronikk publisert på Kampanje.

Les også: PR-rådgivere trekker seg fra samarbeid: - Vi tuter og kjører videre på egenhånd

Under en uke etter at Journalisten offentliggjorde et samarbeid med «Tut & Mediekjør» som innebar at redaktøren Roger Aarli-Grøndalen skulle gå inn som ansvarlig redaktør for podkasten til PR-rådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, satte styret i Journalisten samarbeidet på pause. Saken skulle opp på et styremøte i Journalisten i slutten av mai og Aarli-Grøndalen tok selvkritikk for at han ikke hadde tatt saken til styret først som sist.

En av de mest høylytte kritikerne av samarbeidet var Dagbladets sjefredaktør, Alexandra Beverfjord, som i en kronikk mente at innlemmelsen av «Tut & Mediekjør» som et redaksjonelt produkt kunne utfordre skillet mellom pressen om PR-bransjen.

- Det at fint at «Tut & Mediekjør» nå trekker seg fra samarbeidet med Journalisten. Forsøket på å gjøre PR-rådgivernes produkt til et journalistisk produkt bør være uforenelig med Vær varsom-plakatens paragraf 2.2. PR-rådgivning er et eget fag og det er helt fint at et PR-byrå lager en mediekritisk podkast, men da må man også være ærlig på hva og hvem avsenderen egentlig er, og ikke forsøke å fremstille det som noe annet, sier Beverfjord til Kampanje.

Les også: Journalisten-redaktør etter podkast-bråk: - Har blitt idioterklært i to døgn

Hun mener samarbeidet mellom Journalisten og Sannum & Bergestuen ville gjøre det vanskelig å opprettholde det viktige skillet mellom journalistikk og PR.

- De aller fleste som har jobbet i mediebransjen forstår dette. Svært mange av de dyktige og prisbelønte journalistene som har gått over til kommunikasjon og PR har lagt journalistrollen respektfullt fra seg. De har forstått at det å være journalist ikke er en rolle du kan gå inn og ut av etter behov og lyst. Du må faktisk ta et valg, sier Beverfjord.

Dagbladet-redaktøren mener det er en tendens at stadig flere aktører «ønsker å pryde seg med journalistikkens fjær.»

- Titlene «redaktør» og «journalist» dukker stadig oftere opp alle andre steder utenfor mediebransjen. I slike tilfeller må i alle fall pressen selv være i stand til å se keiserens nye klær, sier hun.

Les mer: - Uansett hvem som er redaktør, kan ikke to PR-rådgivere drive et journalistisk produkt