Mediebedriftenes Landsforening (MBL) hadde onsdag kveld invitert norske aviser, magasiner, ukeblader, nett­aviser, web-tv, TV- og lokal TV-stasjoner til prisdryss på Ole Bull Scene i Bergen.

Over 600 bidrag kom inn til årets konkurranse, og totalt 38 mediehus fra hele landet var blant de nominerte. Det ble delt ut priser i 21 kategorier og det var NRK og Aftenposten som stakk av med flest priser.

Og det var sistnevnte mediehus som stakk av med en av kveldens gjeveste priser. Prisen «årets mediehus» gikk nemlig til den Schibsted-eide Oslo-avisen Aftenposten.

Les om alle vinnerne her: Prisdryss over Medie-Norge

- Det var identitetskrise
Til Kampanje forteller sjefredaktør og administrerende redaktør Trine Eilertsen at hun tror deres nitidige arbeid er grunnen til at de stakk av med prisen, og at det hele startet med en «identitetskrise».

De spurte leserne hvorfor de skulle bruke penger på avisen og svaret de fikk var: «Vet ikke».

- Vi satte i gang et voldsomt analysearbeid. Vi har jobbet i alle ledd, fra den minste setning i manus til markedskampanjer, sier Eilertsen.

Det var under takketalen på scenen hun virkelig satte ord på arbeidet bak prisen.

- Gud hjelpe meg, mye har vært gjort, sa hun til publikum.

Hun peker blant annet på detaljer som setningslengde i manus til større strategiske valg som gjelder produkt, salgsstrategi og gravearbeid. Arbeidet har resultert i en digital abonnementsvekst på rundt 40.000 og nå altså prisen for årets mediehus.

Hyllet egne ansatte og eierne
Under talen fra scenen benyttet Eilertsen anledningen til å hylle de ansatte i Aftenposten.

- Jeg har ikke ord, alle folkene her og alle som er i Oslo, dette er deres pris. Dere var med på endringen og dere ville at vi skulle ta de stegene videre. Dere aksepterte ikke at vi hadde stoppet opp. Vi har vokst videre, og det skal vi fortsette med, sa Eilertsen.

Deretter hyllet hun Aftenpostens eiere.

- Vi har eiere som forstår Aftenposten. De lot oss rekruttere, da vi trodde vi var nesten ferdig med det. Da fikk vi inn folk som nesten alle mediehusene her, derfor har alle her bidratt til at vi har blitt bedre, sa Eilertsen til salen.

Slo NRK, TV 2 og BT
I juryens begrunnelse, presentert av kulturminister Anette Trettebergstuen fra scenen, sto det blant annet at:

- Årets mediehus er opplysende, dyptgående og gir leseren oversikt over det de må vite og innsikt i saker de ikke visste at de trengte. Med tydelige prioriteringer, stor endringsvilje og omfattende innsiktsarbeid, tør årets mediehus å være annerledes og er blitt mer selvsikre på sin egenart det siste året.

De andre nominerte i kategorien var Adresseavisen, Bergens tidene, Hallingdølen, TV 2 og NRK.

Eilertsen forteller til Kampanje at prisen skal feires.

- Jeg har ingen plan, men jeg regner med vi kommer til å flyte rundt oppe i etasjene her og bare glede oss.

Aftenposten vant for øvrig også Årets inspirasjonssak, Årets nasjonale nyhetsnettsted og Årets nasjonale nyhetsdekning. Sistnevnte pris delte de med VG.