Krigen i Ukraina, dyrtiden, Arbeiderpartiets fall, Erling Braut Haaland og skytingen i Oslo, er noen av temaene mediene har skrevet mest om så langt i år. Det viser den nyeste AgendaTracker-undersøkelsen til YouGov, Infomedia og PR-operatørene. Selskapene har analysert nærmere 90.000 artikler som viser at norske medier i hovedsak har gitt spalteplass til de store og alvorlige hendelsene.
- Hvilke nyheter som har vært mest omtalt kommer ikke som en overraskelse. Samtidig viser analysen at, på tross av en kontinuerlig nyhetsstrøm, opprettholder vi interessen for de største sakene over lengre tid, sier Benedicte W. Siland, seniorrådgiver og fagansvarlig for digital kommunikasjon i Infomedia.
Undersøkelsen viser også at nyhetene som gjorde mest inntrykk på folk flest i tillegg til krigen i Ukraina, er jordskjelvet i Syria og Tyrkia og Fosen-aksjonen. I andre skalaen finner en sakene om justisminister Emilie Enger Mehls bruk av den kinesiske appen TikTok på tjenestetelefonen og Sophie Elise-saken. Dette er blant de sakene som har engasjert minst, svarer respondentene i spørreundersøkelsen.
Les også: - Emilie Enger Mehls bruk bidrar til å legitimere TikTok
- Stor interesse for Mehl og Sophie Elise
Norske medier har lagt store ressurser inn for å dekke sakene knyttet til justiminsterens TikTok bruk og ikke mins Sophie Elise-saken som preget alle de store mediene i flere uker denne våren. Nyhetsredaktøren i TV 2, Karianne Solbrække, stiller seg tvilende til funnene i undersøkelsen og sier de ikke samsvarer med deres egen innsikt.
- Vi skal alltid lytte til våre lesere og seere, og den faktiske bruken digitalt måler vi i sanntid døgnet rundt. Overordnet viser tallene våre at det var stor interesse for å lese om både Mehls TikTok-bruk og sakene om Sophie Elise. I hovedsak så vi også at lesetiden var forholdsvis høy, noe som betyr at folk holder interessen oppe gjennom artikkelen, sier hun.
Solbrække påpeker at lesetiden er den beste indikatoren for å måle engasjement og interesse for sakene deres.
- Det er ikke et mål i seg selv med klikk i TV 2, vi ønsker at sakene skal engasjere. Hvis leserne opplever at de blir lokket inn i en sak, går de raskt ut igjen. Og dette følger vi med på i alle saker. Vår egen innsikt stemmer nok dermed ikke helt med spørreundersøkelsen til YouGov. Da må vi i tilfelle anta at folk leser en hel artikkel de ikke bryr seg om, og det har jeg vanskelig for å tro med dagens omfattende medietilbud, sier hun.
Nyhetssjefen i TV 2, Karianne Solbrække, tviler på funnene i den nye nyhetsundersøkelsen til YouGov, PR-Operatørene og Infomedia.
- Skapte engasjement
TV2 sjefen får støtte fra Dagbladet-sjefen, Alexandra Beverfjord som trekker frem at det var viktig for Dagbladet å dekke disse sakene.
- Statsrådens bruk av TikTok har noen viktige prinsipielle sider ved seg. Flere har også sammenlignet den med andre saker der andre politikeres vurderingsevne knyttet til sikkerhet har vært tungt problematisert, og også fått konsekvenser. Vår dyktige politiske avdeling har vært nyhetsledende i den saken, sier Beverfjord.
Om den store nyhetssaken om Sophie Elise Instagram-bilde, der en venninne av influenceren holder det som tilsynelatende ser ut som en liten pose med narkotika i hånden, sier Dagbladet-sjefen.
- Saken om Sophie Elise skapte engasjement i form av både lesing og engasjement i sosiale medier. Dette skjedde nok fordi dette også handlet om hva NRK skal stå for og hvilke typer profiler folk mener de som statsfinansiert allmennkringkaster bør løfte, sier hun.
Hun understreker videre at ingen av disse sakene er i nærheten av å skape et så stort engasjement som det de for eksempel har sett i dekningen av Ukraina-krigen og de humanitære, sikkerhetspolitiske og økonomiske følgende den har hatt.
- Dette er også den saken Dagbladet har brukt mest ressurser på og hatt flest oppslag på også dette året, sier Beverfjord.
AgendaTracker er en undersøkelse som analyserer hvilke nyhetssaker som er blitt mest omtalt i norske medier og hvilke inntrykk den norske befolkningen har fått av dem. Ifølge undersøkelsen kommer det frem at saker om Mehl ikke har gjort inntrykk på flere enn 11 prosent av befolkningen, uavhengig av aldersgruppe. Saker om mediestormen rundt Sophie Elise og NRK gjorde bare inntrykk på 26 prosent av de i aldersgruppen mellom 18-29 år, og så lite som 13 prosent blant de mellom 50-59 år.
- I motsetning til inntrykkene man fort kan få i kommentarfeltene, er det fortsatt de store og viktige sakene som opptar oss nordmenn. Etter over et år med krig i Ukraina, er det fint å se at nordmenn fortsatt ikke har blitt numne for dekningen her hjemme i Norge, og at dette fortsatt er nyhetssaken som gjør mest inntrykk på folk, sier Jørgen W. Bjerke, partner og kundeansvarlig i PR-operatørene.
Kommentér