- Vi har bare måttet gå med på at dere to ikke ønsker å debattere her i kveld. Det respekterer vi for så vidt, sa programleder Fredrik Solvang da han innledet tirsdagens utgave av Debatten på NRK.
Sendingen skulle handle om den pågående streiken. Nærmere 25.000 LO- og YS-medlemmer er i streik etter at det ble brudd søndag.
- Vi har vært gjennom en mekling med ganske tøffe tak for å forsøke å bli enige om lønnsoppgjøret i år. Det har vi ikke klart, sa Følsvik da hun fikk spørsmål om hvorfor hun ikke ønsker å debattere i sendingen.
- Nå forholder vi oss stort sett til riksmekleren. Hvis vi skal snakke sammen, så vil vi gjerne at den dialogen går via mekleren, slik at vi er helt sikre på at det ikke blir noen misforståelser oss imellom, sa hun.
Tirsdag ble det klart at LO snudde og valgte å stille på Debatten med NHO til tross for at de opprinnelig takket nei til å stille i en ekstrasending hos NRK mandag kveld. LO og YS har som kjent tatt ut nærmere 25.000 medlemmer i streik denne uken etter at man ikke har kommet til enighet med NHO om lønnsoppgjøret til industriarbeidere.
Les også: LO snur om Debatten
- Litt underlig
At LO opprinnelig ikke ønsket å møte programleder Fredrik Solvang og NHO har høstet kritikk fra flere hold. Kommunikasjonssjef i LO, Trond Gram, fremholdt tirsdag kveld overfor Kampanje at de ønsket å «ta ned konfliktnivået».
- Vi tok beslutningen om å ikke delta i Debatten etter et møte hos riksmekleren mandag. Det skjer mye i tidlig fase av en streik, og det er ikke alle vurderinger og beslutninger vi kan være åpne om, sier Gram til Kampanje.
Han stilte seg samtidig undrende til Fredrik Solvangs ordbruk i Instagram-videoen programlederen publiserte mandag for å informere om at det ikke ble en ekstrasending hos NRK på storstreiken.
- Jeg sa til NRK og Fredrik Solvang at vårt nei nettopp hadde bakgrunn i et ønske om å ta ned konfliktnivået. Da er det litt underlig at han valgte å si at LO ikke hadde «lyst», fortsetter Gram.
Les også: Reagerer på LOs «Debatten»-nekt: - Det går ikke
- LO på defensiven fra start av
I tillegg til at lederen av Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum reagerte på LOs motvilje mot å stille hos NRK, luftet også Kjell Terje Ringdal sine tanker omkring både LOs nei og organisasjonens kommunikasjonsstrategi.
Han var lite imponert.
- Nå er vi inne i et landskap der alle handlinger og ikke-handlinger vil være markører for publikum. Kommunikasjonsmessig så kom LO på defensiven fra start av fordi NHO valgte å følge forslaget fra Riksmegleren, mens LO sa nei. I kjølvannet av det lager de tidenes selvmål ved å si nei til å stille til debatt, sa Ringdal til Kampanje tirsdag formiddag.
Ringdal mener at å si nei til Debatten og til muligheten for å argumentere for sitt syn «er merkelig, tankeløst og en smule respektløst overfor nasjonen som blir rammet av denne konflikten».
- Det å inneha en kultur hvor det er mulig å tro på å nekte og være i dialog med motparten, ser ikke bra ut. Når de nå har snudd så det er i og for seg bra, men skaden er gjort. De har vist sitt sanne kommunikative jeg. Det betyr at foran debatten i kveld, så ligger LO under med tre mål. De har blitt slept inn i studio og vil framstå med liten kraft, fortsetter Ringdal.
Kommentér