I en fersk undersøkelse fra Medietilsynet kommer det frem at nordmenn har høy tillit til redaktørstyrte medier som NRK, VG og TV 2, men betraktelig mindre tillit til journalister. 29 prosent tror norske nyhetsjournalister lar egne meninger påvirke journalistikken, mens kun 23 prosent mener det motsatte. Resterende 47 prosent svarte «vet ikke» eller «verken enig eller uenig» på spørsmålet.

Les også: Ny undersøkelse fra Medietilsynet: - Nesten én av tre tror journalister styres av egne meninger

Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, presenterte undersøkelsen under et frokostseminar tirsdag morgen. Med seg på scenen hadde hun samlet ansvarlig redaktør i TV 2, Olav Sandnes, nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, senior produktutvikler i Aftenposten, Hilde Maartmann-Moe Sommerstad og sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord til et samtalepanel.

- Hva er grunnen til at journalister har lavere tillit enn mediehusene?, spurte Velsand fra scenen.

- Jeg tenker det er naturlig. Hvis man ser tilbake i tid – denne oppfatningen av journalister som var kritiske, objektive og uavhengige med høy integritet. Jeg tror det er gammel tenkning. Vi som er journalister har bindinger, venner og liv, i tillegg må vi ha en rollebevissthet. Vi har det første også, så transparens rundt dette er viktig, sa Sandnes og fortsatte:

- At det er lavere tillit til enkeltjournalister enn redaktørstyrte medier samlet tenker jeg er naturlig. Selve grunnstrukturen er at du skal fange opp, du skal kunne ha et system rundt deg som synliggjør bindinger og som fanger opp når man ikke klarer å være objektiv nok.

- Må synliggjøre hva vi gjøre
Sandnes fikk støtte av både Solberg og Beverfjord som peker på at åpenhet er veien å gå for å skape tillit til publikum. Både fra mediehusenes side, og enkeltjournalistene og redaktørene.

- Vi må synliggjøre hva journalister og redaktører gjør. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bygge tillit er å være åpne om våre valg, metoder og prioriteringer. Vi har en vei å gå, sa Solberg.

- Når det gjelder forskjellen på enkeltjournalsiter og merkevarer så er jeg enig med Olav. Det er helt naturlig. Man kan jo tenkte at et individ er mer påvirkbart enn en institusjon som skal ha rutiner for å håndtere ting, sa Beverfjord.

Nytt spørsmål i undersøkelsen
Det blir ikke sagt i undersøkelsen om tilliten til journalister er fallende eller stigende. Dette er første gang Medietilsynet utvider undersøkelsen med spørsmål om folks tillit til journalister, enn kun om folks tillit til mediehusene.

Når det gjelder mediehusene sier omtrent halvparten av de spurte i undersøkelsen at de oppfatter nyhetsmediene som uavhengige og objektive. 73 prosent har ganske høy eller svært høy tillit til norske nyhetsmedier generelt og gruser tilsvarende tall i andre mediekategorier.

- Det er bra at vi har høy tillit til medier generelt i Norge, og så er det nyanser til dette. En avis i tabloid form, som det Dagbladet har, vil aldri score høyt på profil og det ser vi på målingene. Det er mer kontroversielt i forhold til layout og form, og det må vi jobbe med, sa Dagbladet-sjef Alexandra Beverfjord på frokostseminaret.