Saken blir oppdatert.

Det har kommet inn 4.600 klager til Kringkastingsrådet siden forrige møte. 4.300 av dem handler om NRKs samarbeid med influencerne Sophie Elise og Fetisha Williams gjennom podkasten «Sophie og Fetisha». Selv om avtalen mellom NRK og influencerne ble brutt for en uke siden, blir klagene behandles av rådet i dag.

Christina Rezk Resar, fungerende redaktør i NRK Underholdning, innledet møtet med å forsvare valget av Sophie Elise som podkast-profil.

- I debatten har det virket som om NRKs eneste strategi er å nå ut til en hver pris, men svaret på det er at vi skal ha et godt og variert tilbud også til unge. Da må vi tørre være modige, tenke annerledes og teste nye programkonsepter, sa hun.

NRK-redaktører forteller at de var på jakt etter en ung, kvinnelig og bred podkast med andre perspektiver, og at de er fornøyd med hvordan Sophie Elise og Fetisha Williams har løst oppgaven.

- De overoppfylte forventningene vi hadde til podkasten, og så ble det dessverre slik vi at vi i lanseringen av dette prosjektet ikke lyktes tydelig med å kommunisere hva vi ville med innholdet og hvilken plass det hadde i allmennkringkasteroppdraget. 

- En kjønnsdimensjon i debatten 
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen tok deretter ordet. Hun gjentok budskapet sitt om at det er plass til en profil som Sophie Elise i NRKs kanaler. Når Sophie Elise og Fetisha Williams snakker om tema som mental helse, rus og rasisme, så er det godt allmennkringkasterinnhold ifølge NRK-sjefen. Selv om det er ufiltrert og med et provoserende språk.

- Jeg opplever at det er en kjønnsdimensjon i denne debatten som er overraskende og som vi må tenke over, sier Fürst Haugen.

NRK-sjefen mener mannlige podkast-profiler slipper tilsvarende krav fra offentligheten om å være et forbilde.

Vibeke Fürst Haugen tok imidlertid selvkritikk på flere punkter. Hun erkjenner at NRK ikke burde gitt influencerne frie tøyler til å inngå kommersielle samarbeid mens podkasten ble publisert. Det var til slutt dette hensynet som gjorde at NRK valgte å se på avtalen med nye øyne.

- Vi gjorde en feil da vi inngikk denne avtalen. Det har vi tatt konsekvensen av, og vi kommer ikke til å inngå en lignende avtale igjen, sa Fürst Haugen.

- Skulle vært tydeligere
Hun mener det var riktig av NRK å stå ved avtalen i lys av Instagram-bildet som utløste vinterens klagestorm.

- Dette er ikke første og heller ikke siste gang en person som er tilknyttet NRK gjør en tabbe. Jeg har i mine mange år som leder for NRK hatt samtaler med medarbeidere som har snublet, gjort feil, dummet seg ut og andret. Som arbeidsgiver og oppdragsgiver har vi et ansvar for å hjelpe til, rette opp og gi en ny sjanse, sier hun.

Men også her mener NRK-sjefen kommunikasjonen burde vært bedre.

- Vi skulle ha vært tydeligere, sier hun.

- Vi kunne ha sagt at vi har nulltoleranse for rusmidler, at vi har tydelige retningslinjer og forventninger om etterlevelse av disse hos alle som vi har engasjert hos oss. La det være helt klart, NRK tar avstand fra all forherligelse av narkotika.

Les mer: Sophie Elise-manager om ny podkast: - Spilles inn fra senga

- En omdømmebelastning
Jan Bøhler
i Kringkastingsrådet synes dette har vært en trist sak for NRK.

- Disse ukene har vært en belastning for omdømme og for hvordan folk i Norge ser på NRK. Jeg må si at redegjørelsen som kringkastingssjefen kom med nå, hvis den hadde kommet tidligere, så hadde det vært veldig formålstjenlig, sa han. 

Bøhler får støtte fra rådsmedlem Trude Drevland.

- Jeg skulle ønske kringkastingssjefen redegjorde for dette på et tidligere stadium. Da hadde man unngått mye, sier hun.

- Mobbing tar jeg avstand fra fullstendig, og mye av det som er skrevet i klagene kunne jeg vært foruten. Men det tusener av folk har gjort er også å uttrykke sin forskrekkelse, skuffelse og til tider forbannelse over sin kanal NRK. Det handler om engasjement for NRK og det handler om skuffelse fordi NRK ikke sto opp slik vi alltid forventer at NRK skal stå opp, fortsetter hun.

Ga Sophie Elise frie reklametøyler
NRK har høstet kritikk for samarbeidet med Sophie Elise helt siden podkasten først ble lansert i september i fjor. Flere har reagert på at influenceren får gjøre kommersielle oppdrag samtidig som podkasten publiseres på NRKs kanaler.

- Vi respekterer at Sophie Elise har andre inntektskilder, i tillegg til den avtalen hun har med oss. Det er slett ikke uvanlig at oppdragstakere hos oss har det. Det være seg skuespillere eller stand up-komikere og hun er ikke fast ansatt i NRK, sa Christina Rezk Resar, fungerende redaktør i NRK Underholdning, til Kampanje i fjor høst.

Les mer: NRK gir Sophie Elise frie reklametøyler: - Ville ikke vært mulig å nekte henne

Omstridt bilde
Kritikken tiltok i styrke etter at Sophie Elise publiserte et bilde av seg selv og en annen kvinne på Instagram. Der poserer de to sammen foran et speil. Kvinnen holder tilsynelatende en liten pose med hvitt innhold, som mange har tolket som narkotika. 

Bildet ble raskt slettet fra Instagram og Sophie Elise har senere uttalt at det aldri skulle vært lagt ut.

Mange av klagerne reagerer på koblingen influenceren har hatt til NRK.

- NRK forsvarer samarbeidet med Sophie Elise med at de ønsker å nå yngre jenter. Ønsket om å nå denne målgruppen kan og bør ikke isoleres fra hva slags innhold de skal nås med. NRK kan ikke gjemme seg bak at bildet, som utløste saken som nå diskuteres i media, ble lagt ut på en annen plattform enn NRK sin, skriver blant annet en klager om podkasten «Sophie og Fetisha».

En annen klager synes det er ille at Sophie Elise frontes av NRK:

- Håper virkelig at dere revurderer kontrakten med henne, dette er bare ikke greit.

For halvannen uke siden innledet NRK nye samtaler med Sophie Elise og Fetisha Williams. De resulterte i at podkast-duoen brøt samarbeidet med NRK.

Sofie Steen Isachsen, bedre kjent som Sophie Elise, og Fetisha Williams sier opp podkastavtalen med NRK. Det opplyser de to om i en pressemelding videreformidlet av managementselskapet Nora Collective.

- NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, sa Sophie Elise i en pressemelding.

Les mer: Sophie Elise bryter med NRK