Det var duket for en bred debatt om NRKs satsing på influencerne Sophie Elise og Fetisha Williams i Kringkastingsrådet torsdag. Bakgrunnen var de 4.300 klagene som kom inn på samarbeidet etter at Sophie Elise publiserte -og senere slettet - et mye omtalt bilde på Instagram.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen innledet møtet med å si at det er plass til Sophie Elise i NRKs kanaler, men hun tok også selvkritikk på flere punkter, og særlig på hvordan NRK har kommunisert rundt podkasten og Instagram-bildet.

Les mer: NRK-sjefen mener kommunikasjonen sviktet i Sophie Elise-saken: - Skulle vært tydeligere

Rådsmedlem og Ap-politiker Stine Renate Håheim forteller at hun har hørt «90 prosent» av podkast-episodene. Hun beskriver innholdet som tidvis underholdende og tidvis ganske sårbart.

- Innimellom er det små glimt hvor de snakker om viktige ting, sier hun.

- Et enormt sprik
Årsaken til at «Sophie og Fetisha» likevel har fått mer kritikk enn andre underholdningspodkaster, handler ikke bare om kjønn tror hun.

- Jeg tror det også handler om at Sophie Elise er en merkevare. Hun er noe mer enn sin private person. Hun er kontroversiell. Men så tror jeg det også handler om at det er et enormt sprik mellom hva denne podkasten ble solgt inn som og hva man sitter igjen med.

Håheim viser til at NRK har sagt at Sophie Elise og Fetisha Williams «har et sterkt engasjement og tydelige stemmer i samfunnsspørsmål» og at de har verdier som er «svært positive og bærekraftige».

- Vi får et etterlatt inntrykk av at dette er en podkast som skal løfte viktige samfunnsspørsmål. Det tror jeg ikke man har fått. Der tror jeg kjernen i kritikken ligger.

- Snakker med to stemmer
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen innledet møtet med å si at mannlige podkast-profiler slipper tilsvarende krav fra offentligheten om å være forbilder.

- Jeg opplever at det er en kjønnsdimensjon i denne debatten som er overraskende og som vi må tenke over, sa Fürst Haugen.

Stine Renate Håheim synes forbilde-diskusjonen er vanskelig. Hun er enig i at det må være lov å gjøre dumme ting, også som NRK-ansatt.

- Men jeg føler NRK snakker med to stemmer i forbilde-diskusjonen. De er opptatt av at Sophie Elise ikke er ansatt for å være et godt forbilde for unge jenter, men på den andre siden snakker man om henne som en påvirker som kan gi gode holdninger og som kan gjøre at unge mennesker ikke skammer seg over å gjøre dårlige valg. Man kan ikke tenke seg at disse menneskene bare skal føre til positive ting uten å ta med seg det som er problematisk.

Kritisk til NRK-sjefens analyse
Leder i Kringkastingsrådet, Snorre Valen, mener Sophie Elises rolle som maktperson har vært fraværende i NRKs analyse av podkasten. 

- Jeg er enig i at vi ikke bare skal ha forbilder i NRK. Jeg tror NRK hadde vært en dårlig allmennkringkaster om alle profilene var gode forbilder. Det hadde blitt fryktelig kjedelig radio og TV. Men da kan du ikke markedsføre podkasten som «storesøstrene du ikke visste at du trengte», sier han.

- For jeg tror i vår tid så leter veldig mange unge kvinner etter storesøstre. Denne podkasten var nok egentlig aldri ment, innerst inne, å være det. Men da tror jeg man burde vært tydeligere på det.

Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H) sitter også i Kringkastingsrådet. Hun har også forståelse for at spørsmålet om forbilder blir tatt opp i flere av klagene.

- Når NRK har søkt et bredere publikum, så har man gjort det nettopp fordi Sophie Elise er en influencer. Det å være en influencer er, i hvert fall i noen hoder, å være et forbilde, sier hun.

Hun påpeker at Instagram-kontoen hvor det omtalte bildet ble lagt ut - og derettet slettet - er grunnlaget for samarbeidet med NRK. Det må bety noe for rammene for samarbeidet med influencere, mener hun.

- Jeg tenker at NRK i fremtiden, hvis man skal ha et samarbeid med en influencer, må si noe om hva influenceren kan gjøre på sin private profil og at det må støtte opp under allmennkringkasteroppdraget. For i publikums hoder vil dette være sammenvevd.

Sophie Elise og Fetisha Williams valgte forrige uke å avslutte samarbeidet med NRK som følge av nye krav fra statskanalen om å begrense sin kommersielle virksomhet mens podkasten ble publisert. Denne uken ble det kjent at duoen vil slippe ny podkast utenfor NRK-huset. Første episode kom allerede neste uke.

Les mer: Sophie Elise-manager om ny podkast: - Spilles inn fra senga