I februar i år kunngjorde Josimar-redaksjonen at de måtte legge ned driften av papirmagasinet grunnet økonomiske årsaker. Nå er imidlertid papirdriften reddet etter at Venture Factory Media, som også eier avisa Filter Nyheter, tar over aksjemajoriteten i fotballmagasinet. 

- Dette er utrolig gode nyheter for Josimar. Nå kan vi utelukkende fokusere på å lage best mulig journalistikk om alt som har med fotball å gjøre, sier redaktør Håvard Melnæs som forteller at oppkjøpet også innebærer en ny nettsatsing.

- Det er lenge siden vi har sett så lyst på framtida, sier Melnæs.

Ble kåret til Årets tidsskrift i fjor
Josimar ble startet opp i 2009 og har i likhet med Filter Nyheter fått nasjonalt gjennomslag med undersøkende journalistikk både på nett og papir tross små ressurser. I 2022 ble Josimar kåret til Årets tidsskrift, og så sent som denne uka ble Håvard Melnæs kåret til Årets meningsbærer.

I begrunnelsen bak sistnevnte pris sto det blant annet at Josimar var et av de viktigste europeiske mediene for kritisk journalistikk om internasjonal toppfotball. Da Melnæs mottok prisen ga han samtidig uttrykk for at Josimar trengte penger, og ikke priser.

- Det er ikke uten grunn at Josimar i en årrekke har høstet internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Ingenting gleder meg mer enn at de nå blir en del av Filter-familien, sier Filter-redaktør Harald S. Klungtveit.

Abonnentene har vært redningen
I en pressemelding oppgir Venture Factory Media at Josimar og Filter Nyheter skal drives videre som to separate selskap, men vil dele lokaler, samarbeide redaksjonelt og etter hvert driftes på samme tekniske plattform med felles abonnementsløsninger. Begge avisene vil fortsatt gjøre mange av de tyngste publiseringene tilgjengelig for alle.

Redaktørene i de to avisene forteller at redningen de siste årene har vært abonnentene, og at annonsørene har uteblitt. Nå håper de det vil endre seg.

- Vi har ikke endeløs rekkevidde og millioner av visninger. Men sammen har vi 7000 abonnenter som er svært opptatt av de viktige diskusjonene i samfunnet de lever i. Man skulle tro at det var interessant for noen annonsører, sier Melnæs.

Verken Filter eller Josimar mottar statlig støtte. Venture Factory Media har NATT&DAG og byrået No Name Oslo i porteføljen i tillegg til Filter Nyheter og nå Josimar.