De siste årene har NRKs store id-feiring «Festen etter fasten» vært ledet av Rima Iraki som i dag jobber som programleder i Urix på NRK.  I år setter derimot allmennkringkasteren på den ferske programlederduoen, Bahare Viken og Cengiz Al.  De to får dermed gleden av å lede publikum gjennom feiringen som finner sted lørdag 22. april. 

– Det er veldig kult å få programledererfaring med et så nydelig program. Jeg er så glad for at man kan vise forskjellige kulturer på TV. Personlig får jeg oppleve nye mennesker med inspirerende historier og erfaringer, og samtidig være med og formidle dette til hele Norge, sier Cengiz Al. 

Al ble kjent for det store publikummet etter at han fikk en brakstart på karrieren som en av skuespillerne i «Skam». 

Han får med seg Bahare Viken, som tidligere denne måneden meldte at hun slutter i NRK, som makker. Viken lover at publikum kan forvente feststemning, underholdning med musikk og dans av øverste klasse, gode matopplevelser og mye glede og kjærlighet. 

– Dette er jo første gang jeg og Cengiz jobber sammen, men samtidig føles det ikke sånn. Jeg synes vi allerede utfyller hverandre godt og tror vi kan spille hverandre gode i sendingen. Jeg er jo mer vant til å formidle mer seriøs og alvorlig tematikk i nyhetene, så Cengiz hjelper meg med å få frem mine lekne og litt mindre seriøse sider. Vi vil jo at programmet skal være lettbeint, underholdende og gøy å se på, så vi jobber med å fremstå på den måten selv også, sier hun. 

Viken legger til at «Festen etter fasten» er et kjempeviktig program, for å forene landet og gi innblikk i hvordan andre høytider fungerer.

- Uvitenhet kan jo være med på å skape frykt. Jeg håper sendingen kan være med på å ufarliggjøre ulikhet og fjerne negative holdninger ovenfor minoriteter i samfunnet, slik at vi heller kan se det positive i Norges mangfold, mener hun. 

Id al-fitr er en viktig muslimsk høytid som markerer slutten på fastemåneden,. 

- Skaper forståelse og toleranse
Årets sending vil blant annet by på spennende portretter. Seerne vil blant annet få møte Norges første og eneste felt-imam, Najeeb ur Rehman Naz. Mat, kultur og fest står også i sentrum, i tillegg til innblikk i id-feiringer rundt omkring i landet.  Prosjektleder Rania Iraki forteller at de gjennom sendingen ønsker å skape en følelse av fellesskap og inkudering. 

- Vi oppfordrer derfor folk fra alle landets krinker og kroker til å dele bilder og video fra deres id-feiring med oss, sier hun. 

Iraki forteller at programmet har høstet mange positive tilbakemeldinger fra publikum gjennom de siste tre årene.

- Fra muslimer som har følt på en ny type tilhørighet og opplevelsen av å bli sett og hørt, og ikke-troende som har blitt berørt av historiene som fortelles og som setter pris på økt kunnskap om noe tidligere ukjent. Mange melder også tilbake om den kulinariske biten, hvordan programmet inspirerer til å utforske nye, spennende matretter, sier hun og legger til: 

- Vi håper at «Festen etter fasten» kan være med på å skape forståelse og toleranse for hverandres ulikheter i samfunnet. Det er fortsatt mange muslimer som opplever hets. Det gir oss enda større motivasjon til å løfte frem «Festen etter fasten». Vi mener det forener oss som nasjon når vi lærer mer om hverandre, og desto viktigere er det å lage et program der alle hører til.

Programmet sendes på NRK1 og i NRKTV lørdag 22.april kl. 19.50.