I dag har TV 2 premiere på true crime-serien «Martine – siste kapittel», som er en samproduksjon mellom TV 2 og BBC om drapet på Martine Vik Magnussen. I serien jakter den prisvinnende, undersøkende BBC-journalisten Nawal Al-Maghafi kontakt med drapsmistenkte Farouk Abdulhak.

- Målet var å komme i kontakt med Farouk, for å konfrontere ham med hva som skjedde den kvelden og hvorfor han aldri har meldt seg. Å få ham til å svare på spørsmålene alle ønsker svar på, sier Al-Maghafi i en pressemelding.

Al-Maghafi lykkes til slutt å få kontakt med Abdulhak gjennom sitt nettverk som gjør at hun til slutt finner han på Snapchat og oppretter en dialog der. For å etablere kontakten til kjenner hun ikke at hun er en BBC-journalist.

- Nødvendig 
Fakta- og dokumentarsjef i TV 2, Ida Kalheim forteller Kampanje at de har hatt mange diskusjoner på dette med BBC før Al-Maghafi tok kontakt med Abdulhak og at det var den eneste måten å komme i kontakt med en som ingen har fått i tale på 15 år. 

- Journalisten opererte med åpen identitet hele veien, men fortalte bare ikke at hun var en BBC-reporter før et stykke ut i samtalene hun har med han. Det er en metode Nawal har benyttet for å finne ut av om det er riktig person hun snakker med, at det er den hun ønsker å komme i kontakt med, sier Kalheim. 

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen mener at det var nødvendig å gjøre det på denne måten for å få etablert kontakten helt i starten.

- Etter hvert gjør Nawal det kjent at hun er en BBC-journalist, og dialogen fortsetter. Denne metoden bruker vi av og til når det ikke er andre metoder. Han ble ikke rasende eller forbannet når Nawal fortalte hvem hun var, men dersom hun hadde gjort det kjent at hun er en journaslist fra starten, så hadde hun nok ikke fått svar, sier Haldorsen. 

Håper på oppklaring i saken
Abdulhak er den eneste mistenkte i drapssaken. Han forlot Storbritannia kun timer etter at Martine Vik Magnussen ble drept i London 14. mars 2008 og har siden levd i skjul i Jemen.

Programredaktøren håper at dokumentaren vil bidra til at saken får en ende. 

- Vi håper at serien skal være med på å få en endring i saken, og at vi kommer et skritt videre sånn at Farouk stilles for retten. Nå er det på tide at familien til Martine får de svarene de trenger sånn at de kan gå videre i livet. Det er vårt store håp, sier hun. 

Martines mor, Kristin Vik sier til TV 2 at det har vært vanskelig for henne at saken til stadighet kommer opp i mediene.

– Det er tøft. Jeg håper at den dagen vil komme der vi har en løsning. Så vi ikke trenger å se disse bildene i avisene og på TV. Det knuser hjertet mitt igjen og igjen. Vi vil aldri få Martine tilbake, men jeg håper vi en gang kan få rettferdighet for Martine slik at vi kan få satt en sluttstrek for den siden av saken, sier hun.