I går ble festpremieren til barnefilmen «Helt super» stoppet under filmfestivalen Berlinalen etter klager fra en antirasistisk organisasjon. Den antirasistiske organisasjonen heter Artef, og Kampanje har nå fått en uttalelse der de utdyper hva det reageres på. 

Artef skriver til Kampanje at de den 18. februar fikk flere meldinger fra kolleger som har sett filmen «Helt Super» i sin helhet og der det «uttrykkes bekymringer over skildringer av blackface», og at det i filmen gis mennesker egenskaper til dyr. NRK var først med å omtale denne saken.

- I filmen forvandler de hvite superhelter til løver, som i motsetning til faktiske løver, har mørkebrune hender og delvis mørkebrune ansikter og kropper som våre kolleger påpekte, skildringer forankret i kolonial tenkning hvor svarte mennesker historisk sett har blitt dehumanisert og sammenlignet med dyr, skriver den antirasistiske organisasjonen Artef i meldingen.

Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film) er en organisasjon som skal takle institusjonell rasisme i europeisk film og er støttet av ulike filmorganisasjoner. De skriver videre i eposten at de ikke tror filmskaperne mente å være rasitsiske med vilje, men at de ønsket å gå i dialog med dem om rasistiske og stereotypiske fremstillinger på film.

- Vår intensjon vil fortsatt være å fortsette denne samtalen om strukturelle problemer som ledet til at en film som produserer blackface-stereotypier og sammenligner svarte mennesker med dyr blir vist på Berlinalen, skriver de. 

Organisasjonen reagerer også kraftig på at filmskaperne, som ifølge Artef har bidratt til denne problematikken, har brukt situasjonen til å kritisere Artefs arbeid og fremstille dem som fiendtlig innstilt.

- Slike reaksjoner er forventet når man driver med antirasistisk arbeid. Det understreker bare hvor lite vi tenker på minoritetene i filmbransjen og samfunnet for øvrig, påpeker Artef. Artef sier at de tok kontakt med filmskaperen Rasmus A. Sivertsen over Instagram.

- Vi ønsket å ta en samtale med ham for å kunne forstå den spesifikke karakterutviklingen eller norske konteksten til historien. Vi fikk ingen respons, skriver de. 

- Overrasket og skuffet
Kampanje har snakket med dramasjef Ellen Alveberg i Qvisten Animation, som står bak produksjonen av «Helt super». Hun stiller seg uforstående til kritikken og sier de er overrasket og skuffet.

- I filmen tar Hedvig på seg en superheltdrakt med en maske som dekker øynene, på samme måte som «Batman», «Antboy» og «Catwoman», der intensjonen med drakten er å skjule heltens identitet. Når Hedvig tar på seg drakten blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider. Superhelt-karakterer er ofte basert på dyr og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Norges Automobilforbund (NAF) som er filmens hovedsamarbeidspartner. Løven er en del av det norske riksvåpenet og er et kjent symbol på mot og styrke, sier hun. 

Styrelder i Qvisten Animation, Anita Krohn Traaseth, sier til Kampanje at hun forstår lite av klagen.

- Styret er informert, og vi ser ingen grunn til at styret skal ta tak i saken annet enn å støtte administrasjonen nå. Vi skal fortsette å være en del av barns hverdag og fortelle sterke norske historier for et stort publikum over hele verden, sier hun.

NFI vil distansere seg
Artef er støttet av ulike filmorganisasjoner blant annet NFI.  Organisasjonen melder nå at Norsk filminstitutt har bedt om å bli fjernet fra nettstedet deres og de har imøtekommet NFIs ønsker.

- Dette indikerer at de ønsker å slutte å jobbe med og støtte Artef og ikke ønsker å være offentlig tilknyttet oss. Vi oppfylte deres ønske og har tatt kontakt for å ta en samtale med dem, skriver organisasjonen, skriver Artef.

Direktør i NFI, Kjersti Mo sier til Kampanje at de som statlig institusjon ikke finner «det naturlig å delta i aktivistisk arbeid.»

- Vi har vært positive til oppstarten av Artef, og ga støtte til avholdelse av kurs som vi også deltok på. Ved forespørsel om medlemskap, har vi takket nei. Bakgrunnen for dette, er at vi som statlig institusjon ikke finner det naturlig å delta i aktivistisk arbeid. Vi har prioritert andre former for internasjonalt samarbeid når det gjelder diversitet og inkludering i filmbransjen, blant annet har vi god dialog med European Film Academy og andre aktører, sier Mo.

Lederen av Norsk Filminstitutt mener det her er snakk om «aktivisme». 

- Artefs klage på «Helt Super» og kravet om å fjerne filmen fra programmet, er et eksempel på aktivisme som vi verken vil aller kan assosieres med. Artef bygger sin legitimitet på andres navn og institusjoners deltagelse, og derfor ba vi om å fjernes fra deres nettside, sier Kjersti Mo.