Den siste tiden har det stormet rundt Sophie Elise og det mye omtalte bildet som har skapt ny debatt om influencerens podkast-samarbeid med NRK. NRK har tidligere sagt at hendelsen ikke får konsekvenser for samarbeidet, men nå vil de likevel vurdere samarbeidet med influenceren.

Kampanje har vært i kontakt med Charlo Halvorsen, fungerende direktør i Marienlystdivisjonen som forteller at de skal ha flere møter med Sophie Elise. 

- Det vil sannsynneligvis bli flere samtaler. Og vi starter denne uken. Så ikke så mye vi kan si før disse samtalene er over, skriver han i en tekstmelding.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen varslet at det ville skje endringer i det kontroversielle samarbeidet da hun gjestet Debatten på NRK1 forrige torsdag.

- Vi kommer til å gå i dialog med Sophie Elise og finne en annen måte å samarbeide på, sa hun da.

Et moment i samtalene vil være å diskutere hvorvidt influenceren skal kunne ha inntekter fra andre kommersielle samarbeid i perioden hun lager podkast for mediehuset, har NRK tidligere uttalt. 

Reagerer på begrunnelsen
Det er ikke uvanlig at NRK-profiler har kommersielle samarbeid. I en kommentarartikkel forrige uke forklarte Vibeke Fürst Haugen at NRK i slike tilfeller passer på å bygge gjerder rundt programinnholdet i form av tid før og etter publiseringsperioden, og erkjente samtidig at de ikke har tatt innover seg hvor omfattende den kommersielle virkomheten er i tiilfellet med Sophie Elise.

Denne erkjennelsen har fått kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen til å reagere.

- Jeg synes dette svaret avslører at man har gjort et ganske dårlig stykke arbeid. Hvis de er ukjent med at Norges største influencer gjennom så mange år har mange kommersielle samarbeid, da har man sovet relativt godt i timen, har han sagt til Kampanje.

Les mer: Kritisk til NRK-sjefens Sophie Elise-svar: - Avslører et dårlig stykke arbeid

En profil som har et slikt samarbeid med NRK som beskrevet over er «Norges tøffeste»-programleder Jørgine Vasstrand, også kjent som Funkygine. Hun er i kommersiell karantene både før, under og etter sendeperioden. 

- Det innebærer at jeg ikke får jobbe kommersielt, får ikke ha andre samarbeidspartnere, og får ikke promotere egne produkter, har Vasstrand fortalt NRK Nyheter.

- Kan ikke så tvil om uavhengigheten
På spørmål om hvorfor NRK ikke etablerte en lignende avtale med Sophie Elise svarer Charlo Halvorsen, fungerende direktør i Marienlystdivisjonen, at det er vanskeligere når man har publiseringer hele året.

- I tilfellet med Sophie Elise ønsket vi å prøve noe nytt, men vi ser at dette er svært krevende å håndtere løpende, og at det vekker debatt både internt og eksternt. Vi kan ikke ha samarbeid som sår tvil om det redaksjonelle innholdets uavhengighet fra kommersielle interesser. Derfor skal vi nå evaluere og finne ut hvordan vi skal løse dette, skriver han. 

Sophie Elise har stått i hardt vær siden hun delte et bilde på Instagram av seg selv og ei venninne, der venninnen tilsynelatende holder en liten, gjennomsiktig pose med hvitt pulver, som flere har tolket som narkotika. 

- Bildet skulle aldri vært lagt ut. Jeg har ikke ønsket å romantisere noe, og for det er jeg ekstremt lei meg, forklarte Sophie Elise i en skriftlig uttalelse på Instagram fredag.

Les mer: Sophie Elise legger seg flat: - Bildet skulle aldri vært lagt ut

Bildet har utløst en real klagestorm til Kringkastingsrådet. I skrivende stund har Kringkastingsrådet mottatt over 4000 klager. De fleste klagene går på NRKs samarbeid med influenceren og at de bruker henne som rollemodell.