Denne teksten ble først publisert på Facebook og er gjenpublisert med tillatelse.

Jeg har akkurat sett Debatten på NRK, og kjenner jeg har noen tanker som må deles.

Så klart - NRK må gjerne jobbe for å nå den yngre målgruppen, det synes jeg er både naturlig og viktig at de gjør. Jeg synes også de har vært virkelig gode med innhold til barn og unge i mange sammenhenger, og håper virkelig det arbeidet fortsetter å prioriteres.

Jeg tenker heller ikke at det er problematisk å knytte til seg populære influencere, som allerede når ut til den målgruppen NRK ønsker å nå. Men - ved å velge akkurat disse to influencerne, mener jeg de sparker influencer-bransjen i Norge mange år tilbake i tid. Til en tid der folk trodde at bloggere og influencere kun var unge, naive jenter som kun fokusert på betakaroten, fillers og fast fashion.

Med dette podkast-valget mener jeg de tar alt for lett på samfunnsoppdraget sitt, samt at de i grunn tenker litt for enkelt på målgruppen de ønsker å nå. Jeg tror ikke «unge voksne’ eller «unge jenter’ som er målgruppen her, kun er opptatt av temaene som denne podkasten tar opp, og om de nå skulle vært opptatt av «kun» det, så mener jeg det er NRK sitt oppdrag å utfordre akkurat dette. Være noe annet enn det de ser i absolutt alle andre kanaler.

Dette er to profiler som absolutt ikke trenger hjelp til å løftes mer opp og frem, og det blir nesten komisk når det uttales at Sophie Elise opplever seg angrepet av cancel culture, sagt på en podkast med Norges rikskringkaster som plattform. Hun er ikke cancelled, hun har fått berettiget kritikk.

Det finnes *så* mange dyktige influencerstemmer som jeg mener hadde fortjent å bli løftet frem, som jeg mener er mye mer riktig av NRK å fokusere på - om de skal gjøre jobben sin som rikskringkaster, og som hadde gjort den unge målgruppen mye mer *godt* enn det denne podkasten klarer. Joda, gossip er god underholdning, men trenger vi enda mer av det - og i så fall; fra NRK?

Hva med å gi et program til Helsesista feks, som virkelig tar ungdom på alvor? Eller Marthe Valle, som var ei stjerne på kveldens Debatten? Kanskje Martine Halvorsen, Maria Abrahamsen, Fæbrik-jentene, Frida Marie Grande, Hanne-Lene Dahlgren eller Camilla og Julie Visnes Lorentzen kunne fått en podkast eller et tv-program, som kunne snakket med unge om psykisk helse, bærekraft, gjenbruk, fordommer, kvinnehelse og mye, mye annet.

Jeg sier ikke at ikke det ikke skal være rom for podkasten til Sophie Elise og Fetisha - så klart det skal det. Det skal være rom for alt og alle, og alt til sin tid. Men, skal NRK være avsender?

Det MÅ også være mulig å ta en debatt om dette valget, og om innholdet i denne podkasten, der både NRK og podkast-innehaverne evner å ta kritikk. Det å bare si at «det blir feil uansett hva jeg sier» og «jeg er ikke selv i målgruppen så jeg kan ikke si om innholdet er bra nok for NRK» er alt for lettvinte svar på seriøse, betimelige spørsmål.

En liten avsporing, kanskje, men tenk om, da NRK inngikk dette samarbeidet med Sophie Elise, at hun valgte å bruke den muligheten til å ta tak i ting litt mer på alvor? Se på posisjonen og makten hun har, for så å forvalte det til å bli noe mer enn underholdning? Ikke at hun skulle blitt politisk korrekt og kjedelig voksen, men at hun kunne uppet gamet sitt litt - utfordret seg selv til å utvikle seg selv og sin samtid? Da tror jeg faktisk hun kunne styrket sin merkevare og vokst inn i en annen rolle, som jeg tror hadde gavnet henne mer på sikt.

Jeg synes valget som NRK tok ved å inngå dette samarbeidet, vitner om latskap fra deres side - de gadd ikke lete ordentlig nok etter en influencer med popularitet blant unge, og det vitner om kortsiktighet og grådighet - størst mulig rekkevidde raskest mulig.

Billig grep, som antakelig har kostet dem dyrt.