Fredag formiddag valgte Sophie Elise for første gang å uttale seg om hva som skjedde da hun publiserte et bilde på Instagram som tilsynelatende inkluderte en liten, gjennomsiktig pose med hvitt innhold, som flere har tolket som narkotika.

Hendelsen har utløst en voldsom debatt om NRKs samarbeid med influenceren som torsdag kveld nådde Debatten. Der dukket ikke influenceren selv opp. Forklaringen hennes kom i stedet i form av en teksplakat på egen Instagram-profil.

- Bildet skulle aldri vært lagt ut. Jeg har ikke ønsket å romantisere noe, og for det er jeg ekstremt lei meg, skriver influenceren videre.

Les mer: Sophie Elise legger seg flat: - Bildet skulle aldri vært lagt ut

- Forstatt mange ubesvarte spørsmål
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen tror ikke Sophie Elise vil klare å legge saken død med det første.

- Nei, er det korte svaret på det, sier han.

Det er fortsatt for mange spørsmål som står ubesvart, mener han.

- Det eneste vi vet er at bildet ikke var planlagt og at det ikke skulle vært lagt ut. Og at hun er lei seg for at vi har oppfattet henne å romantisere narkotika. Resten vet vi ikke, og det skyldes kompleksiteten i bildet, gitt at det er en annen person der som ikke sier noe.

Tror samarbeidet tar slutt
Hans-Petter Nygård-Hansen tror imidlertid vi nærmer oss slutten på samarbeidet mellom Sophie Elise og NRK.

- Det var inntrykket jeg satt igjen med etter Vibeke Fürst Haugens opptreden på Debatten i går.

Kringkastingssjefen fortalte programleder Fredrik Solvang at hun ville invitere Sophie Elise til et møte. Hun ville ikke utelukke at resultatet av møtet kan være at podkasten blir lagt ned.

- Vi kommer til å gå i dialog med Sophie Elise og finne en annen måte å samarbeide på, sa Vibeke Fürst Haugen i sendingen.

Tidligere på kvelden tok hun selvkritikk i en ytring publisert på NRK.no for at de ikke hadde tatt godt nok innover seg hvor omfattende den kommersielle virksomheten til Sophie Elise er.

Les også: Kringkastingssjefen tar selvkritikk i Sophie Elise-saken

- Har sovet i timen
Denne erkjennelsen imponerer ikke Hans-Petter Nygård-Hansen.

- Jeg synes dette svaret avslører at man har gjort et ganske dårlig stykke arbeid. Hvis de er ukjent med at Norges største influencer gjennom så mange år har mange kommersielle samarbeid, da har man sovet relativt godt i timen, sier han.

Han viser til at Sophie Elise langt ifra er den eneste NRK-profilen som har omfattende kommersielle samarbeid på siden.

- Jenny Skavlan er en av Norges største kjendiser og har masse kommersielle samarbeid, men de er sjelden eller aldri kontroversielle, sier han.

Charlo Halvorsen, fungerende direktør i Marienlystdivisjonen i NRK, svarer på kritikken:

Jeg forstår at Nygård-Hansen utfordrer oss på dette. Vi var selvsagt kjent med at Sophie Elise har omfattende kommersielle bindinger. Dette samarbeidet skiller seg fra andre samarbeider i NRK fordi dette er en podkast som publiserer hele året, og ikke i sesonger. Da er det vanskelig for den det gjelder å si nei til andre oppdrag i publiseringsperioden, som er vanlig praksis. Vi ønsket her å prøve noe nytt, høste noen erfaringer. Det har vi gjort og nå skal vi evaluere om dette er bærekraftig fremover, skriver han i en e-post til Kampanje.

- Kan fremstå som en svak leder
NRK-sjefens utfordring nå er todelt, slik Nygård-Hansen ser det.

- Hvis hun nå velger å si opp avtalen, kan det være med på å styrke tilliten til NRK, men det kan også få henne til å fremstå som en svak leder fordi hun påvirkes av eksterne krefter som krever Sophie Elises avgang. Hvis hun velger å stå på sitt og ikke lytter til eksterne krefter, kan tilliten til NRK bli så svekket at det kanskje blir en sak fra politisk hold, sier han.

Kommunikasjonsrådgiverens anbefaling er å rive av plasteret så raskt det lar seg gjøre.

- Min spådom er at begge parter har funnet noe annet å gjøre lenge før vi går til påskeferie.

Les også: - NRK sparker influencer-bransjen i Norge mange år tilbake i tid