Mye er nytt når NRK sparker i gang en ny Melodi Grand Prix-sesong lørdag 14. januar. Antall delfinaler er redusert til fire til tre, «sistesjansen» er skrotet og ingen artister er forhåndskvalifiserte til finalen.

Nytt av året er det også at syv artister skal konkurrere mot hverandre i hver av de tre delfinalene, og de tre artistene som får flest stemmer går videre til den store finalen i Trondheim lørdag 4. februar. Der skal en internasjonal jury være med på å bestemme vinneren.

Til gjengeld er flere av deltakerne godt kjente for TV-seerne. Onsdag presenterte NRK de 21 artistene som kjemper om seieren. Blant dem finner vi Ulrikke Brandstorp, som vant konkurransen med låten «Attention» i 2020. Da satte koronapandemien en stopper for drømmen om å opptre på den internasjonale Eurovision-scenen. I år deltar hun med låten «Honestly».

Stig Van Ejk fikk på sin side oppfylt drømmen med å opptre på Eurovision-scenen i 1999 med MGP-slageren «Living My Life Without You». Nå vil han gjøre comeback med låten «Someday».

Andre MGP-veteraner som deltar i årets konkurranse er Kate Gulbrandsen, som vant i 1987, Jowst, som representerte i Norge i i 2017, Alejandro Fuentes, som deltok i 2018, Akuvi, som deltok i 2020, Atle Pettersen, som sist var med i 2021, og Elsie Bay, som kom på fjerdeplass i fjor.

Artistene Eirik Næss, Rasmus Thall, Alessandra Mele, Byron Williams Jr (sammen med Jowst), Umami Tsunami, Sandra Lyng, Jone, Swing' It, Ella, Bjørn Olav Edvardsen, Skrellex, Tiril Beisland, Eline Thorp og Maria Celin er nye i Melodi Grand Prix-sammenheng.

Melodi Grand Prix skal ledes av Stian «Staysman» Thorbjørnesen og Arian Engebø.

Les mer: Her er de nye MGP-programlederne: - Kjenner på glede og overtenning