Denne kommentaren ble først publisert på Dagens Media.

Mandag kunne Dagens Media fortelle at Schibsted står overfor nye sparetiltak. Etter publiseringen hevder Schibsteds øverste sjef, administrerende direktør Kristin Skogen Lund, feilaktig gjennom kollegaen Siv Juvik Tveitnes, som er konsernsjef for virksomhetsområdet News Media, i norske medier at det har skjedd «en tydelig overensstemmelse» med Dagens Media om å ikke publisere opplysningene før dagen derpå. Videre anklager Schibsteds øverste sjef oss for å ha «brutt en avtale».

Er jeg overrasket? Ikke spesielt. Da Kristin Skogen Lund forstod at vi tenkte å publisere saken utbrøt hun nemlig at hun skulle «gjøre en stor sak av dette» - før hun slengte på røret med reporteren. Dette til tross for at avgjørelsen helt og holdent ligger i hendene til ansvarlig utgiver, noe reporteren også påpekte under samtalen.

Det som skjedde i begynnelsen av uken var at Kristin Skogen Lund - midt under et intervju - forteller at Schibsted kommer til å offentliggjøre nye sparetiltak. I samme åndedrag ber hun oss å avvente om å skrive om det til de har holdt et allmøte dagen derpå. Men akkurat som jeg sa til norske Medier24: Den typen krav stiller man ikke til reporteren under et pågående intervju. Det burde en mediesjef vite.

Innen journalistikken hender det at redaksjoner kommer til enighet med en person eller et selskap om ikke å publisere en nyhet før en bestemt dato. I bytte får redaksjonen da ofte eksklusivitet, forhåndsinformasjon og intervjuer med de det gjelder. I så fall er det en tydelig og iblant til og med skriftlig overenstemmelse - en sperrefrist. 

Dette var ikke en sånn situasjon. I forkant av intervjuet med Kristin Skogen Lund fantes det ingen overensstemmelser om når teksten skulle publiseres. Det var en uttalt intervjusituasjon der en veldig ordentlig og erfaren bransjejournalist møtte en medievant og mektig mediesjef. Både temaene og og tidspunkt var klart allerede en uke i forkant. Det fantes med andre ord ingen uklarheter rundt hvorfor vi var der da vi gikk inn i rommet.

Jeg har full forståelse for at Kristin Skogen Lund har havnet i en ordentlig skvis. Men skal Dagens Media ta hensyn til det? Nei. Burde hun vite bedre? Ja. Dessuten: Den måten hun - og lederkolllgaene - har valgt å håndtere dette på får meg til alvorlig å lure på hvordan hun selv er vant til å bli behandlet av medier, hennes syn på presseetikk samt hvordan journalistene hun er administrerende direktør for (der inngår blant annet Aftonbladet, Svenska Dagbladet og Omni) forventes å agere i lignende situasjoner.

Den dag sjefen i et av Nordens største mediehus kan få en publisering i Dagens Media skjøvet på gjennom utskjelling av våre reportere, eller på andre måter ha utøvet press, lover jeg å gå av som ansvarlig utgiver.

Det finnes mange vanskelige publiseringsavgjørelser. Dette var ikke en av dem - til tross for advarsler om at det «kan få konsekvenser for framtidige relasjoner».

Kampanje har forelagt påstandene til Dagens Medias sjefredaktør overfor Schibsted. Kommunikasjonsdirektør Atle Lessum gir følgende kommentar i en e-post:

«Vi konstaterer at vi nok har en ulik opplevelse av hvordan intervjusituasjonen mellom Kristin og Dagens Media var. En eventuell videre dialog om det tar vi i så fall direkte med Dagens Media.»