VGTV har fått en advarsel av Medietilsynet for å ha gitt logoer på studiointeriør en unødig fremtredende rolle, og for at produktplasseringen ikke var tydelig nok merket i talkshowet «Harm & Hegseth».

- Medietilsynet mener produktplasseringen i form av logoer på ballonger og kuber på bordet i VGTVs program «Harm & Hegseth» fikk for stort fokus og kunne virke påtrengende og forstyrrende for TV-seerne, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Selv om det er tillatt med produktplassering i underholdningsprogrammer, skal ikke produktet få en for framstående rolle. Formålet er å skjerme seerne for et unødig kommersielt press. I dette tilfellet var ikke produktet godt nok bygget inn i handlingen i programmet ifølge Medietilsynet.

Heller ikke merkingen var god nok, slår tilsynet fast.

- Programmet «Harm & Hegseth» ble merket, men vi mener det ikke ble merket tydelig nok etter lovens krav, sier Sekkelsten.

VGTV-redaktør Rolf Sønstelie tar advarselen til etterretning.

- Dette var en annen konklusjon enn det vi håpet på. Vi skal diskutere grundig hva dette betyr og om vi eventuelt skal påklage det, sier han til Kampanje.

Advarsel nummer to
Det er ikke første gang VGTV-programmet havner i Medietilsynets søkelys. Forrige gang var det sponsorreglene Medietilsynet mente VGTV hadde brutt. Også da fikk mediehuset en advarsel.

Les mer: Medietilsynet om Harm & Hegseths sponsoromtale: - Klart brudd på reglene

- Forsøker dere bevisst å tøye grensene for kommersielle samarbeid med dette programmet?

- Nei, overhodet ikke, og det har vi også vektlagt i vår redegjørelse til Medietilsynet, sier Sønstelie.

Medietilsynet-direktør Hanne Sekkelsten sier til Kampanje at hvilken form for sanksjon de gir vurderes konkret i hver enkelt sak. 

- I denne konkrete saken ser vi at det kan være krevende for kringkasteren å vurdere eksakt hvor grensen går. Dessuten er det første gang VGTV har brutt disse reklamereglene. Vi landet derfor på at det var riktig å gi advarsel. Samtidig har vi gitt veiledning slik at kringkasteren skal få best mulige forutsetninger for å kunne innrette seg etter regelverket fremover. Bryter VGTV reglene på nytt, kan det være naturlig å vurdere strengere sanksjoner, sier hun.

Ny Discovery-advarsel
Også Discovery får smekk fra Medietilsynet. En episode av programmet «Alltid beredt» på TVNorge skal ha vist sponsorplakatene lenger enn det som er lov.

- Medietilsynet gir Discovery en sanksjon i form av advarsel for brudd på sponsereglene, sier Sekkelsten.

Forrige uke fikk Discovery en advarsel for å ha gitt butikkjeden Joker for stor eksponering i en episode av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis».

Les mer: TVNorge-eier avviser Joker-smekk: - Ikke enige