Idrettsstyremedlem Marco Elsafadi retter kritikk mot idrettens nye prosjekt med å strømme kamper blant barn og unge. Han kaller samtykke et minimumskrav. Det er i et intervju med VG at Elsafadi, som er styremedlem i Norges idrettsforbund, setter ord på sine tanker rundt den omstridte strømmetjenesten MyGame.
VG har den siste tiden satt søkelys på prosjektet og avdekket flere uheldige og kritikkverdige episoder.
- Det er hodeløst å filme barn uten at de vet det. Ingen går inn på en skole og filmer uten at det er godkjent av elever og foreldre. Men nå skrur man opp kameraer på idrettsanlegg over hele landet og sier at folk må reservere seg. Det er fullstendig snudd på hodet. Selvfølgelig må det foreligge et aktivt samtykke fra samtlige foreldre og barn i forkant. Det er et absolutt minimumskrav, sier Elsafadi til avisen.
Han jobber til daglig med barn og unge som har spesielle utfordringer.
Les også: Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm
Samtykkeløsning
Norsk idrett har inngått et samarbeid med det delvis TV 2-eide selskapet MyGame om filming og direktevisning av barne- og ungdomsidrett over hele landet. Man hevder å ha rutiner for reservasjon mot filming og fjerning av uønskede hendelser.
Den siste tiden er det imidlertid avdekket svikt. Det har skapt reaksjoner og motstand mot gjennomføring av prosjektet.
Elsafadi mener det må på plass en løsning der hvert enkelt barn og hver enkelt familie må gi et aktivt samtykke til å bli strømmet.
- Vi som idrettsledere, klubber og særforbund kan ikke bestemme dette på vegne av barna. Det er det foreldrene og barna selv som må få gjøre, sier den tidligere basketballprofilen.
Les også: Oppstartsselskap kan knuse TV 2s fotballdrøm: - My Game er en lignende løsning som vi tilbyr
Forsvarer prosjektet
Tanken er med MyGame-prosjektet er blant annet at kamper i breddeidretten gjøres tilgjengelig for familiemedlemmer og andre som ønsker å følge dem uten å kunne være fysisk til stede.
Det er de enkelte særforbundene som har inngått en avtale med selskapet.
Fredag forsvarer generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, beslutningen i en kronikk på eget forbunds nettsider. Han peker blant annet på reservasjonsretten alle har mot å bli strømmet, samtidig som at ingen under 15 år skal havne i kameraenes søkelys.
Elsafadi argumenterer i VG-intervjuet for at at aldersgrensen bør være 16 år, samt at reservasjonsretten må erstattes av en aktiv samtykkeløsning.
Langerud peker også på at MyGame-prosjektet vil bidra til at andre typer ulovlig filming reduseres.
Les mer: Amedia går inn med 45 millioner i MyGame - store underskudd venter det nye strømmeselskapet
Kommentér