Onsdag møtes Kringkastingsrådet for å diskutere NRK-podkasten «Sophie & Fetisha». Hele 42 klager på podkasten har kommet inn til K-rådet, og temaet for diskusjonen går på om det var riktig å engasjere influencerne til å lage podkast for NRK. 

Nestleder i K-rådet, Vilde Schanke Sundet, tror Sophie Elise blir en lynavleder for en rekke diskusjoner med tanke på reaksjonene som har kommet på hennes nye podkast på NRK. Flere klagere har nemlig pekt på at Sophie Elise bidrar til kroppspress, blant annet vant influenceren Gullbarbien i 2021.

- Mange av spørsmålene her handler ikke bare om Sophie Elise, sier Sundet med henvisning til de 42 klagene som har kommet inn til K-rådet.

- Jeg tror det handler mye om kjønn, og dessverre også om kropp. Hun har en kroppslig identitet som gjør det vanskelig å se forbi henne, fordi hun ser ut som hun gjør. At hun skal stå i den stormen før hun kommer på lufta, er problematisk, sier Sundet. 

Kampanje har vært i kontakt med Sophie Elise, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Stiller et stort spørsmålstegn ved at podkasten brukes som plattform
På samme måte som at klagene stort sett dreide seg om Sophie Elise, ble også diskusjonen i K-rådet personfokusert. Rådsmedlem Stine Håheim, er ikke «kjempekritisk» til selve podkasten, men til kommersialiseringen av den. 

- Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved at podkasten brukes som en plattform for å selge produkter som disse menneskene tjener på utenfor NRK, sier Håheim.

- Helt fri for reklame ble det sagt, men det er naivt. Det er fryktelig mye hinting til produkter uten å bruke produktnavn i podkasten. Man utsetter en målgruppe, unge kvinner, for et større kommersielt press, fortsetter Håheim. 

Rådsleder Snorre Valen ser de kommersielle problemstillingene, men får  samtidig en «ekkel følelse» av at mye av kritikken er «kjønnet».

- Det er andre rammer for hva mer omstridte mannlige personligheter har kunnet gjøre på NRKs flater. Vi har en lang historie med skravling og skitprat i podkaster på NRK, og det kommer ting mange blir støtt av, og sånn skal det være. Debatten om podkasten forteller oss at det er en del likestillingsspørsmål vi ikke er helt i mål med knyttet til de forventninger og krav vi stiller til mannlige og kvinnelige personligheter i offentligheten.

- Kan ikke utelukke en kommersiell person fra å medvirke i NRK
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk trekker frem NRK-samarbeidet med Therese Johaug, når rådsmedlem Anders Anundsen, spør hvilke vurderinger NRK har gjort omkring profiler som kommersielle merkevarer, og at det å bli eksponert i NRK kan være det samme som å reklamere for et produkt. Anundsen føler at det kommersielle aspektet og hvilke vurderinger NRK har gjort, ikke har blitt belyst godt nok i diskusjonen. 

Kalbakken svarer blant annet:

- Denne problemstillingen møter vi også i Sporten. Therese Johaug skal være ekspert hos oss og har sitt eget klesmerke, så det har jo kommersiell verdi at hun er på NRK selv om hun har karantene i vintersesong. Men om det har en tilleggseffekt skal ikke være en del av vår vurdering, vårt ansvar er en ren journalistisk vurdering, og å sørge for at merkenavn og reklame ikke blandes inn i det som lages hos oss.

Det svaret kjøper ikke Anundsen, som lurer på om NRK i det hele tatt da har gjort vurderinger omkring det kommersielle aspektet. 

- Det betyr i realiteten at dere ikke foretar vurderingene jeg spør etter, sier Anundsen. 

- Jo, da var jeg litt upresis. Vi kan ikke utelukke en person fra å medvirke i NRK selv om de har en kommersiell interesse av å få eksponering hos oss. Vi skal sørge for å gjøre en journalistisk vurdering av om dette innholdet er interessant å publisere, eller om det er en podkastprofil vi ønsker, svarer Kalbakken. 

- Reagerer kraftig
Podkasten «Sophie & Fetisha» har som tidligere nevnt fått inn 42 klager. En klager reagerer på at Sophie Elise har blitt hyret inn «som nytt flaggskip og trekkplaster». En annen klager reagerer på uttalelsene om at Sophie Elise og Fetisha er hyret etter NRKs ønske om å nå ut til et ungt publikum.

- Sophie Elise kan nok ved første øyekast fremstå som en sterk kvinne, veganer og opptatt av miljø. Men NRK glemmer at hun er kåret til Gullbarbie for å være et dårlig forbilde, nettopp for unge jenter, skriver en annen klager.

Gullbarbie-prisen blir nevnt i flere av klagene NRK har mottatt.

Influenseren vant Gullbarbien i 2021. Prisen deles ut av Redd Barna Ungdom og går til den aktøren som har fått ungdom til å føle seg verst gjennom bruk ensidige skjønnhetsindealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualiserng. Det er barn og unge selv som nominerer og stemmer frem vinneren.

Har høstet kritikk
Podkasten har også tidligere blitt utsatt for kritikk. Blant annet var professor i journalistikk, Svein Brurås, ute og kritiserte lanseringen av podkasten. Han mente nyhetssakene som ble laget i forbindelse med første episode, og Sophie Elises gjesteinntreden på programmet Lindmo, fremstod som en åpenbar lanseringstaktikk fra NRK.

- Det handler ikke om en seriøs journalistisk vurdering av nyhetsverdi eller informasjonsverdi. Det handler om å promotere NRK selv. Vi har sett tidligere at NRK noen ganger fremstår som mer kommersiell enn de kommersielle nyhetsmediene, sa medieprofilen til Kampanje.

Les også: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

Av andre tema som blir tatt opp i onsdagens K-råd er blant annet den nye NRK-serien «Gutta på skauen» og dekningen av dronning Elizabeths død og begravelse.

Totalt har det kommet inn 162 henvendelser til Kringkastingsrådet siden forrige møte.

Les også: NRK svarer på Sophie Elise-kritikken: - Forstår at det blir spørsmål rundt disse tingene