Den norske fotballpresidenten Lise Klaveness har gått hardt ut mot Fifa og deres president Gianni Infantino ved flere anledninger. I mars i år vakte Klaveness oppsikt verden over etter at hun hadde avholdt en tordentale på Fifa-kongressen der hun kritiserte tildelingen av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM i lys av deres brudd på menneskerettighetene.

Denne uken gikk hun igjen ut mot Infantino etter at Fifa slo ned på bruken av det regnbuefargede kapteinbåndet under fotball-VM i Qatar. Avgjørelsen ble tatt på et hastemøte på mesterskapets andre dag.

Les også: Tysk fotballtopp hamrer løs mot Fifa: – Sjokkerende maktdemonstrasjon

- Står i en vanskelig tid
Torsdag besøkte den norske fotballpresidenten Medienettverkets høstkonferanse i Oslo, få dager etter at hun kom tilbake fra et opphold i VM-byen Doha.

- Jeg frykter at vi står i en vanskelig tid i historien i internasjonal fotball. Vi frykter at stadionene blir tomme i fremtiden hvis vi ikke gjør noe med det nå. Jeg tror i hvert fall vi vil slite med å ha en samlende global bevegelse i fremtiden hvis man ikke finner en løsning, sa Lise Klaveness fra scenen.

Hun omtaler turen til Doha som «veldig spesiell» og opplever en Fifa-sjef som helt bevisst har skjerpet retorikken sin.

- Mitt inntrykk er at Fifa tok et langt steg inn i tiden vi skal inn i nå. Jeg tror de ønsker å skape momentum for pengene som skal komme fra land som Saudi-Arabia og Russland, sa Klaveness fra scenen.

- Ulikhetene øker
På Medienettverkets høstkonferanse møtte hun en lang rekke, hovedsakelig kvinnelige, medieledere. I fotballen er bildet helt annerledes.

- Vi vet at vi er en del av et system der det er store ulikheter mellom kvinner og menn. Vi er en del av et apartheid-system der kvinnesiden profesjonaliseres mer og mer, men avstanden til herresiden øker mer og mer, sier Klaveness og fortsetter:

- Erling Braut Haaland på sitt mest verdifulle var anslått verdt 2,5 milliarder kroner, men på kvinnesiden er de aller beste kanskje verdt to-tre millioner kroner. Det er bare sånn det er.

Likevel mener hun at mediebransjen må ta sin del av ansvaret.

- Går du gjennom mediedekningen vil du se at det er ekstremt mye mer herrefotball som dekkes. Hvis likestilling er noe man skal være god på, må man rett og slette telle. Dekker man herre- og kvinnesiden likt? Det er en selvforsterkende spiral dersom man hele tiden skylder på markedet og vi er alle en del av det.

Klaveness anerkjenner også at det mediene og fotballen ikke alltid spiller på lag.

- Medienes logikk er ikke idrettens logikk. Selv om det er kjempebra å ha folk i idretten som er åpen og snakker om ting, så er det ikke sånn at spørsmålene mediene stiller alltid er de jeg ønsker å stille. Det er utrolig viktig for fotballedere å akseptere og forstå at medienes logikk er ikke vår logikk.