Kristiansen var mangeårig utenrikskorrespondent for NRK, blant annet i Afrika. Da ble han for mange kjent som «stemmen fra Afrika».

Kristiansen døde søndag morgen, opplyser familien til NRK. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent. Han etterlater seg kone og to voksne barn.

- Jeg er helt i sjokk. Dette var altfor tidlig, Tomm hadde mye mer å gi. Jeg er målløs og rystet over at det skjedde så tidlig. Jeg var veldig glad i Tomm, sier NRK-journalist Sidsel Wold til VG.

- En av de fineste fortellerne
Kristiansen var NRKs Afrika-korrespondent i to perioder. Fra 1990 til 1994 var han i Harare i Zimbabwe, og fra 2002 til 2006 var han i Cape Town i Sør-Afrika.

- Han var antakelig en av de fineste fortellerne moderne journalistikk har oppbrakt. Han var i stand til å forene den journalistiske troverdigheten og sakligheten med evnen til å fortelle historier så det søkk i jorda og satte seg i menneskesjelen, sier mangeårig NRK-profil Christian Borch til Dagbladet.

Ga ut bok for to uker siden
I perioden 2006 til 2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

Kristiansen har skrevet en rekke bøker. For to uker siden ga han ut boken «Afrika på 200 sider», som ble den 17. i rekken.

- Det at han ga ut en bok rett før han døde, er ganske talende for produktiviteten hans og ønsket om å fortelle, sier NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Kristiansen har også blitt hedret med en rekke priser. I 1995 fikk han Den store journalistprisen, og i 2020 ble han tildelt Kringkastingssjefens språkpris.

(©NTB)