Onsdag morgen behandlet Pressens faglige utvalg (PFU) korrespondansen som var mellom Eirik Furuseth og TV 2-journalist Fredrik Græsvik. Førstnevnte hadde klaget inn TV 2 til PFU etter det han mente var brudd på fire punkter av PFUs Vær varsom-plakat - som er en liste over pressens selvpålagte etiske normer.

Behandlingen endte med at TV 2 ble felt på punkt 2.2, om å verne om sin uavhengighet, 3.3, om premissene for kontakten med kilder, 3.9, om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet.

Les også: TV 2 trippelfelt i PFU for Græsvik-meldinger: - Ganske grovt

Det fjerde punktet, punkt 4.13, om å rette feilaktige opplysninger så fort som mulig, ble TV 2 ikke felt på ettersom klagen ikke dreier seg om publisert materiale.

Furuseth selv fulgte behandlingen av saken og sier følgende til Kampanje:

- Jeg er fornøyd med utfallet. Det markerer en form for avslutning på noe som for forsåvidt har vært ganske belastende. Det har vært mye frem og tilbake, men jeg synes det var en ryddig behandling av PFU og de virket mildt sagt ganske samstemte.

- Kunne fått meg sparket og utstøtt 
Han mener håndteringen av saken fremsto som ryddig og at PFU-medlemmene kom med mange interessante og gode innlegg.

- Det ble jo ingen diskusjon om selve saken utover det at de (PFU-medlemmene) forstår at det ikke bare rokker ved tilliten til Græsvik, men òg norsk presse når en så tung markør truer med oppslag på den måten. Det kunne fått meg både sparket og utstøtt - en alvorlighetsgrad som det virka som PFU forstod, sier Furuseth.

Det var lørdag kveld 25. juni at TV 2-Græsvik kontaktet Furuseth på meldingstjenesten Messenger med følgende melding:

«Tenkte det er interessant å lage en sak på hva Njård og Finansco synes om dine ytringer om skeive og muslimer på en konto der du lenker til disse to. Har allerede sendt en forespørsel til de ovennevnte. Vil du la deg intervjue om dette?»

Meldingen fra Fredrik Græsvik kom kort tid etter at Eirik Furuseth i en Facebook-kommentar om masseskytingen i Oslo problematiserte at nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tidligere har hatt en relasjon til islamisten Arfan Bhatti, som igjen har blitt koblet til terrorsiktede Zaniar Matapour.

TV 2-reporteren informerte Furuseth om at han også hadde kontaktet hans arbeidsgiver og idrettslaget hvor Furuseth er trener.

Forventet fellelse
- Det var et punkt TV 2 ikke ble felt på. Hva tenker du om det?

- Det virka som dette punktet gikk på vedtektene i PFU. De tok ikke stilling til at de lot beskyldningene om hatefulle ytringer henge hos min arbeidsgiver så lenge som den gjorde. Det var rart at en sånn beskyldning kunne stå så lenge når det var blank løgn, men jeg er ikke skuffet over det, sier Furuseth.

- Og nå. Er det mange kilo av skuldrene?

- Nei, det vil jeg ikke si, det var ganske som forventet. Hadde det kommet et annet utfall så hadde jeg hatt ganske sterke meninger om det, avslutter Furuseth.