Den 4. januar presenteres årets 21 artister. Melodi Grand Prix blir like stort, med like mye ny norsk musikk, men det kuttes ned på antall sendinger med kun tre delfinaler og en store finale. I tillegg blir det ingen forhåndskvalifiserte artister og ingen «sistesjanse».

Endringene for 2023 gjøres på bakgrunn av tilbakemeldinger fra TV-seerne. Det melder NRK i en pressemelding onsdag denne uken.

- Det var flere gode grunner til å ha løsningen med forhåndskvalifiserte artister, men MGP er stadig i utvikling. Vi går nå for en konkurransemodell som er enklere å forstå, og der alle artistene konkurrer med det samme utgangspunktet. Mer står på spill for alle fra dag én, sier musikkansvarlig Stig Karlsen i meldingen.

- Drømt om et fullsatt Trondheim Spektrum
De foregående årene har konkurransen bestått av fire eller fem delfinaler, i tillegg til en «sistesjanse». I år kuttes dette til tre delfinaler. For å tilby mer musikk i hver sending skal syv artister konkurrere i hver delfinale. Det blir ingen dueller, men avstemning etter at alle artistene har opptrådt én gang hver. De tre artistene med flest stemmer går videre til finalen, skriver NRK i meldingen.

Neste års vinner av Melodi Grand Prix skal kåres i Trondheim Spektrum lørdag 4. februar. MGP-finalen har kun to ganger tidligere blitt arrangert utenfor Oslo. Første gang i Stavanger i 1989 og nå sist i Trondheim i 2020.

- Etter to år med pandemi kan vi omsider bringe MGP tilbake til en stor arena. Vi har drømt om et fullsatt Trondheim Spektrum siden vi fylte salen til siste sete, bare noen uker før landet stengte ned i mars 2020. Engasjementet vi så fra de 8500 publikummerne i Trondheim er vanskelig å beskrive med ord, men TV-bildene sier sitt. Vi gleder oss til å lage TV-fest igjen fra midt i landet, til hele Norge, sier Karlsen.

Alle de 21 artistene slippes under en pressekonferanse på Marienlyst onsdag 4. januar. Her får vi også vite hvilken delfinale de skal være med i.

For å samle oppmerksomheten om låtene som skal konkurrere gjennom tre uker med delfinaler, skal låtene slippes ukentlig. Mandag 9. januar slippes de syv første låtene.