Debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf i Avisa Oslo var med på å sparke i gang den norske hijab-debatten i kjølvannet av demonstrasjonene i Iran ved å publisere et innlegg fra Frp-politiker Arne Rune Gjelsvik. Onsdag gjestet redaktøren Kampanjes Media Business-konferanse for å snakke om debattklimaet og hvordan Amedias Oslo-avis jobber med å finne nye stemmer.
- Når du har et internasjonalt opprør og folk i Iran vil ha et skifte, tenker jeg at det er en gyllen anledning å ta debatten hjem til Norge. Problemet er at redaktøransvaret eksisterer også på kommentarfeltet i sosiale medier. Det er et lite helvete å forholde seg til. Når unge kvinner skriver om klima eller hijab, eller omtrent hver gang du har islam i tittelen, så går det ad undas, sier Ahmed Fawad Ashraf.
Det gjør det vanskeligere å få nye stemmer til å uttale seg, mener han.
- Noen ganger får vi beskjed om at folk ikke orker, sier han.
Les også: NRK avlyser hijab-debatt
- Koster å ytre seg
Subjekt-redaktør Danby Choi var også på scenen. Han mener man må være forsiktig med hvordan man svarer på denne problemstillingen.
- Jeg synes ikke hele befolkningen skal være med i den offentlige samtalen. Det synes jeg er altfor ambisiøst. Det koster litt å ytre seg i en offentlig samtale, og i et samfunn der alle har et nøkternt forhold til alle ytringer, har ytringer ingen kraft, sier Danby Choi.
- Vi må stå med våre skribenter og forsvare dem og ruste dem for at det blir mye kritikk, og mye usaklig kritikk, legger han til.
Det mener Subjekt-redaktøren er noe av poenget med utvidelsen av ytringsfriheten.
- Mange av disse som skriver i capslock og ikke kan tegnsetting er lite utdannede folk på bygda i Norge som bare vil få ut frustrasjonen sin. Jeg mener det skal være rom for mye, sier Danby Choi.
Les også: - Et demokrati som ikke har brytninger, blir totalitært til slutt
Saken fortsetter etter bildet.
Fra venstre: Ahmed Fawad Ashraf fra Avisa Oslo, Bahare Viken fra NRK Nyheter Ung og Danby Choi fra Subjekt. Foto: Eivor Eriksen
- Mange tør ikke mene noe
Redaksjonsleder i NRK Nyheter Ung, Bahare Viken, jobber med å få flere unge til å henge med i nyhetsbildet. Opprettelsen av redaksjonen kom i kjølevannet av en undersøkelse om viste at flertallet av 17-åringer i Norge ikke har et forhold til NRK Nyheter.
- Vi har klart å knekke noen koder, men har fortsatt mange igjen å knekke, sier Viken.
NRK-redaksjonen opplever at mange unge ikke tør å mene noe om kontroversielle saker.
- Det er mange som ikke tør å mene noe. Det blir vanskeligere og vanskeligere for oss å få svar på undersøkelser.
Likevel er det ingen tvil om at unge liker å lese meningssaker. De utgjør nemlig halvparten av de mest leste sakene til NRK Nyheter Ung det siste halve året.
- Det er mange som trenger stemmene som snakker høyt. De unge trenger å høre disse stemmene for å gjøre seg opp sin egen mening.
Fikk kommentarfeltet mot seg
Avisa Oslo-redaktøren fortalte også at han bruker mye tid på å forklare debattanter skillet mellom personhets og usaklighet.
- Får du en strøm en negative tilbakemeldinger, så betyr ikke det nødvendigvis personhets, men totalinntrykket kan være veldig ubehagelig, sier Ashraf.
Det fikk han selv opplevde da han skrev kommentaren «Norsk nok for de svina?» om hvordan han har fått mindre lyst til å definere seg som norsk. Debatten tok fyr og tilbakemeldingene strømmet på.
- Hvis jeg skal si hva jeg fikk ut av dette, så er det at tre tusen tegn definerer ikke den totale mengden person du er. Det har folk vanskelig for å forstå. Skriver du én mening, så tenker folk at det er dette du står for og så knagger de en del andre ting på deg som du ikke står for. Det nytter ikke å sitte og lese alle kommentarer. Det er ikke et tverrsnitt av befolkningen, men et tverrsnitt av kommentarfeltene.
Kommentér