Sist uke satte statskanalen fyr på både medier og publikum på sosiale medier da de kunne fortelle at NRK hadde gått inn på et samarbeid med superinfluencer Sophie Elise om den nye podkastserien, «Sophie og Fetisha».

- Dette er en podkast vi trenger i NRK. Vi har en tydelig strategi om å treffe både unge målgrupper og treffe bredt i samfunnet. Så er det slik at vi ikke har vært bortskjemte med alt for mange unge kvinnelige stemmer, og har i det siste jobbet målrettet for å rette på det inntrykket, sa Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdningsavdelingen, da det forrige uke ble klart at Sophie Elise Isachsen og Festisha Williams skulle lage podkast for NRK.

Les også: Sophie Elise går på lufta med ny podkast for NRK: - En podkast vi trenger

Det ble sluppet to podkastepisoder på premieredatoen 28. september. NRKs analyseavdeling oppgir overfor Kampanje at 69.000 ulike enheter har lastet ned eller strømmet podkasten «Sophie og Fetisha» i appen NRK Radio. De to episodene som ligger ute har i dag totalt 100.000 nedlastinger.

- Det er jo veldig hyggelig at så mange fikk med seg de første to episodene, og så håper vi jo at flere vil følge med videre hver torsdag. Vi jobber nå først redaksjonelt med å bygge innholdet i podkasten og samarbeidet med lytterne, sier fungerende redaktør i NRK underholdning, Christina Rezk Resar, som forteller at målet er topp 10 på «Podtoppen».

Les også: - NRK-avtalen er gull verdt for Sophie Elise, og langt mer gullkantet enn hva den er for statskanalen

Kan gå inn på Podtoppen
Tallene tyder på at den nye podkasten fort kan havne på Topp 10 når de første tallene til den offisielle podkastmålingen «Podtoppen» foreligger. Sett opp mot tallene på den siste utgaven av «Podtoppen», ville podkasten plassert seg på en niendeplass, foran «198 Land med Einar Tørnquist», men bak «Berrum og Beyer snakker om greier».

NRK understreker imidlertid at deres egne tall kan vike noe fra «Podtoppen» ettersom NRK og Kantar, analysevirksomheten som står bak Podtoppen, måler tall på forskjellig måte.

Lanseringen av podkasten gikk ikke upåaktet hen. Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten syntes det var «et lite mysterium» at NRK hadde valgt å kjøpe inn Sophie Elise, mens mediekritiker Svein Brurås mente dekningen av Sophie Elises pillemisbruk fremsto som en lansering og var i strid med Vær Varsom-plakaten. 

- Årsaken er jo kampen om lesere, lyttere og seere. Dette skjer ikke hele tiden hos NRK, men av og til. I denne saken her er det veldig tydelig. Jeg mener at de bryter med Vær Varsom-plakaten som sier det skal være et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid, slo Brurås fast overfor Kampanje. 

Les også: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk