Mediekonsernet Schibsted legger torsdag morgen frem tall for tredje kvartal som viser at lønnsomheten til konsernets nyhetsmedier stuper.

Schibsted News Media hadde et driftsresultat på 101 millioner kroner og en margin på fem prosent i tredje kvartal. Det utgjør en kraftig nedgang fra samme kvartal i fjor, da driftsresultatet var på 246 millioner kroner og marginen på 13 prosent.

Omsetningen står på stedet hvil på 1,8 milliarder kroner. Konsernet gir et en svakere vekst i reklamemarkedet skylden for at dette tallet ikke øker mer, og det er spesielt salget av reklame i papiravisene som er utfordrende for Schibsted.

Samtidig økte kostnadene med ni prosent på grunn av høyere aktivitet og økte investeringer i innhold, samt økte kostnader i form av prisvekst på papir, elektrisitet og andre råvarer.

Skal redusere kostnader
Det betyr at Schibsted må kutte flere kostnader fremover.

- Gitt de økonomiske resultatene de siste kvartalene, samt fortsatt kostnadsvekst og økt makroøkonomisk risiko, jobber vi med å redusere News Medias kostnadsbase, der kostnader knyttet til vår printvirksomhet vil utgjøre en betydelig del, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i resultatmeldingen. 

Dette arbeidet skal intensiveres i fjerde kvartal og inn i 2023 ifølge meldingen.

Allerede da hun la frem resultatene for andre kvartal i sommer varslet Skogen Lund at kostnadene måtte bremses

- Vi skal bremse en ganske kraftig kostnadsvekst. Noe av den veksten er uunngåelig fordi vi hadde kunstig lave kostnader under covid og nå er alle tilbake på jobb og begynner og reise og møtes igjen, men det har vært litt tendens til at vi har fyrt på alle sylinderne i det siste og det trenger vi ikke å gjøre, sa hun da.

Les også: Intern misnøye i VG etter innstramminger: - Kan sette store begrensninger for journalistikken

Her er resultatene til Schibsted News Media for tredje kvartal 2022. Alle tall i MNOK.

News Media 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 1,835 1,842 - 0
Driftsresultat 101 246 - 59


Svakere annonseutvikling
Schibsted-mediene hentet ut 628 millioner kroner fra reklamemarkedet i tredje kvartal. Det utgjør en nedgang på to prosent.

De digitale annonseinntektene utgjør 497 millioner kroner, to prosent mer enn i fjor. Veksten er mindre enn i forrige kvartal, da Schibsted kunne vise til en digital annonsevekst på seks prosent.

Abonnementsinntektene var på 772 millioner kroner (+6 prosent). Veksten i de digitale abonnementsinntektene (+18 prosent) veier fremdeles opp for tilbakegangen på papir, og det digitale salget står nå for 52 prosent av alle abonnementsinntektene.

Omsetningsvekst i VG
VG omsatte for 512 millioner kroner i kvartalet. Det utgjør en vekst på fire prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Schibsteds tabloide flaggskip opplever vekst i inntektene fra digitalabonnement og fra det digitale reklamemarkedet, men sistvente er mindre enn på samme tid i fjor.

Schibsteds abonnementaviser, herunder Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, hadde en omsetning på 766 millioner kroner (- 2 prosent). Denne virksomheten tynges av nedgangen på papir, tross vekst i det digitale abonnementsalget.

Svenske Aftonbladet økte omsetningen med to prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, når man justerer for endringer i valutakursen, takket være prisøkning på abonnement og et sterkt reklamemarked i forbindelse med valget.

Les også: Schibsted-podkaster runder 200.000 abonnenter 

Sterk rubrikkvekst
Konsernsjefen er mer fornøyd med utviklingen i Nordic Marketplaces, som blant annet huser rubrikkselskapene Finn og Blocket.

Denne delen av virksomheten står for en omsetning på 1,2 milliarder kroner (+8 prosent) og et driftsresultat på 486 millioner kroner (-3 prosent). Det gir en margin på 40 prosent.

Her peker Kristin Skogen Lund på en sterk utvikling i Norge som den viktigste driveren. Her økte omsetningen med 17 prosent med eiendom som det sterkeste markedet.

Totalt endte driftsresultatet i Schibsted på 655 millioner kroner, 15 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor. Omsetningen var på 3,8 milliarder kroner, mot 3,7 milliarder kroner i fjor.

Schibsted fortsetter å skrive ned verdiene på sine Adevinta-aksjer. I tredje kvartal var nedskrivningene på over tre milliarder kroner. Det slår inn på konsernets resultat før skatt.

Her er resultatene til Schibsted for tredje kvartal 2022. Alle tall i MNOK.
 
Schibsted 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 3,756 3,667 + 2
Driftsresultat 655 769 - 15
Resultat før skatt - 3,062 509 -