Navn: Emma Huisman Moskvil 

Alder: 29

Stilling: Redaktør i Dagsavisen Fremtiden 

Utdanning: Bachelor i journalistikk fra NLA Mediehøgskolen Gimlekollen

Første jobb i bransjen: - Sommervikar på nettdesken hos Tønsbergs Blad

Min hobby: - Med stort gårdstun har luking blitt min nye hobby. Eller, kan det kalles en hobby når det er noe du gjerne skulle vært foruten?

Denne uken har Kampanje tatt en prat med Emma Huisman Moskvil, som av Kapital har blitt trukket frem som et av «30 lovende talenter under 30 år». Hun er utdannet journalist og har vært både daglig leder og en av landets yngste ansvarlige redaktører. I den faste spalten «Unge talenter» tar vi for oss et talent på opptil 30 år som på kort tid har oppnådd mye, eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury. 

- Ser du på deg selv som et talent? 

- Ordet «talent» forteller meg at det er en person som er bedre enn alle andre, og det kjenner jeg meg ikke igjen i, men jeg har jobbet hardt, og har hatt dyktige folk rundt meg som har gitt meg tillit og spennende muligheter. 

Selv om hun ikke ser på seg selv som et talent har hun en teori om hvorfor hun blir trukket frem i sammenhenger hvor begrepet nevnes: 

- Jeg tror jeg blir trukket frem fordi det er uvanlig at unge kvinner, i alle fall med tanke på at jeg var 24 år gammel da jeg ble redaktør for første gang, er trygge nok på seg selv til å fronte egne suksesser og si høyt at de kan bidra med noe. 

- Tar ordet og er tydelig
Moskviø trekker frem «klassikeren» om at kvinner stiller strengere krav til seg selv enn menn. 

- Det kjenner jeg meg igjen i. Jeg har de tankene jeg også, uten tvil, men jeg lar meg bare ikke holdes tilbake av det. Jeg tar ordet og er tydelig, det gjør nok at jeg blir lagt merke til, sier hun. 

På spørsmål om hun liker begrepet «unge talenter» svarer hun: 

- Umiddelbart blir jeg litt flau av ordet, men samtidig gir det meg pågangsmot til å fortsette å stikke meg frem og takke ja til de fantastiske mulighetene jeg får.

Les også: Ragnhild (30) har ingen femårsplan: - Handler mer om å faktisk finne ut av hva jeg selv trives med

Klar for nye utfordringer
Før hun fikk jobben hun har i dag var hun ansvarlig redaktør og daglig leder i Svelviksposten. Den digitale veksten i avisa ble lagt merke til, og etter et foredrag hun holdt for ledere i mediebransjen, ble hun kontaktet av Dagsavisen for en uformell prat. 

- Det var vel mer en «dele kompetanse»-prat enn et intervju, forteller hun. 

Senere kom avisen med et tilbud om stillingen som nyhetsredaktør. 

- De spurte om jeg var interessert. Da følte jeg selv at jeg hadde kommet i mål med det jeg ønsket å utvikle i Svelviksposten, og jeg var klar for noe annet, sier hun og fortsetter: 

- Det var vanskelig å vite om jeg hadde pondusen som trengtes, for jeg hadde ikke vært redaktør så lenge, men det var en helt fantastisk mulighet så jeg måtte jo bare takke ja.  

Plukket opp av Dagsavisen
Etter å ha jobbet i Oslo en periode ble det behov for en ny redaktør i Dagsavisens avdeling i Drammen, hvor hun jobber i dag. 

- Jeg kjente området godt, siden jeg bodde og hadde jobbet i andre aviser her, så jeg tenkte det var et godt utgangspunkt for å se hvordan avdelingen kunne utvikle seg, sier ukens talent.

- Hva er det mest spennende med jobben din akkurat nå og hvorfor? 

- Det mest spennende er at vi har ansatt journalister flere stedet i landet, blant annet i Nord-Norge. Målet er å nå lesere og kilder som ikke har vært like tilgjengelig for oss, og gi hele Norge en stemme.

Moskvil sitter med personalansvaret for noen av de nye journalistene. 

- Det å få på plass nye journalister som kommer med et friskt blikk på hvordan vi gjør ting og hvordan Dagsavisen kan bli bedre, det er gøy å se, forteller hun. 

Les også: - Hvis du tror du er ferdig utlært er du egentlig bare ferdig

Overtok familiegården
Når Kampanje spør Huisman Moskvil om hvordan hennes drømmeuke ser ut med tanke på fordelingen av kontor og hjemmekontor, svarer hun: 

- Jeg er veldig glad i folkene på jobb, og som leder er det viktig at jeg er tilgjengelig og tilstedeværende. Men pandemien har virkelig lært oss hvor mye fritid vi kan skape ved mindre pendling, sier hun. 

Etter å ha tatt over familiegården til mannen sin i Horten, merker hun at det gir overskudd å bruke tid naturen. 

- Det tror jeg gjør meg til en mer balansert leder. Så det perfekte for meg er å ha hjemmekontor en dag i uken. Du vet, lufte hunden istedenfor å sitte i bilkø.

- Hva tenker du videre i karrieren din, hva gjør du om fem år? 

- Mediebransjen er i en så stor utvikling, at jeg ikke har peiling på hva jeg gjør om fem år. Kanskje stillingsbeskrivelsen ikke finnes engang, fordi det stadig dukker opp nye behov i bransjen. Men det er jo akkurat det som gjør media så sinnssykt spennende.

- Skulle ønske jeg ga mer F...
Apropos temaet «talent» spør Kampanje om Huisman Moskvil har et skjult talent, eller om det er et talent hun skulle ønske hun hadde. 

- Jeg har alltid vært flink med ord, og har hatt lett for å overbevise eller overtale noen ved å si de rette tingene. Det kan skape mye engasjement og motivasjon i en redaksjon, men må brukes med sunn fornuft. Faren er at jeg fremstår skråsikker, og da er fallhøyden stor om jeg tar feil.

- Jeg skulle ønske jeg ga litt mer «f» av og til. Jeg har en tendens til å evaluere om noe var det riktige å si eller gjøre, og kan angre meg. Det gjør nok at jeg raskere korrigerer adferd, men det hadde vært digg å bare tenke «føkk it, sånn blei det denne gang!». Men, «then again», gjør vi ikke alle det?

Les også: Helene ble byråleder i en alder av 25: - Ingenting ekstraordinært ved meg