De tre Amedia-avisene halverer alle sine utgivelser fra seks til tre utgaver per uke. Endringen skjer fra og med uke 44 og første dag uten avis blir mandag 31. oktober.
- Lesernes brukervaner er i sterk endring. Mobiltelefon og andre digitale enheter er nå den foretrukne måten å lese også lokale nyheter på, mens papiravis-fallet fortsetter. Dette må vi ta inn over oss, og satse der det teller mest for de aller fleste abonnentene våre, sier ansvarlig redaktør og daglig leder Thor Sørum-Johansen i Glåmdalen.
Dagene det nå skal satses på er tirsdag, torsdag og lørdag.
Oppretter flere avdelinger
I tillegg til dette etablerer avisen egen gruppe for breaking, samtidig som det settes av journalister til gravejournalistikk.
- Vi skal bruke og videreutvikle de fortellerteknikkene de digitale plattformene åpner for. Vi skal gi abonnentene våre mer lyd, levende bilder og eksperimentere med nye presentasjonsformer. Lokalt, og som del av mediekonsernet Amedia, satser vi nå på podcaster, både nasjonale og lokale, og vi skal forvalte de omfattende sportsrettighetene Amedia sitter på fra og med neste år på en god måte, sier Sørum-Johansen.
Rundt halvparten av abonnentene til Glåmdalen er i dag heldigitale, og de aller fleste av dem som fortsatt har papiravisen er også digitalt aktive.
- Glåmdalen er midt i en stor omstilling fra den gamle avisverden til en ny digital virkelighet, og dette er et nødvendig tiltak for å tilpasse seg en ny tid. Glåmdalen har i flere år vist seg som et framoverlent og endringsvillig mediehus, og har vært tidlig ute i den digitale tankegangen. At redaktøren i Glåmdalen nå har fått staben med seg på et slikt grep, er derfor helt naturlig og noe jeg er glad for, sier styreleder Kristina Fritsvold Nilsen.
Også avisene Oppland Arbeiderblad og Østlendingen kutter i sine papirutgaver og går over til samme strategi som Glåmdalen. Det skjer i et koordinert initiativ fra redaktørene.
Frigjør ressurser
Ansvarlig redaktør i OA, Erik H. Sønstelie, forteller til sin egen avis at grepet frigjør mer ressurser til å kunne drive journalistikk.
- Stadig flere av våre lesere forholder seg ikke lenger til papiravisen. Vi følger etter leserne våre og frigjør ressurser til mer journalistikk, sier han.
- Oppland Arbeiderblad er midt i en stor omstilling fra den gamle avisverden til en ny digital virkelighet, og dette er et helt nødvendig tiltak for å tilpasse seg en ny tid, legger han til.
Ansvarlig redaktør og daglig leder i Østlendingen, Tom Haakenstad, gjør som Sørum-Johansen og peker på nye medievaner som hovedgrunnen til endringene.
- Nyheter er ferskvare for folk. De vil ha nyhetene når de skjer, og lese stoffet vårt når det passer dem, ikke vente til nyhetene er trykket og distribuert, sier han ifølge Østlendingen.
Han forteller videre at 30 aviser i Amedia har gjort dette før de tre Innlandsavisene.
- Erfaringene derfra er veldig gode. Nettopp det at vi kutter penger til distribusjon, gjør at det blir mer penger til å lage journalistikk. Det har vært jevnt over en positiv abonnementsutvikling i de andre mediehusene. Økonomien i å gjøre dette er veldig god. Erfaringene fra de andre mediehusene gjør meg ganske trygg, sier Haakenstad.
Kommentér