Tidligere denne uken ble det klart at Fetisha Williams og Sophie Elise Isachsen skal lage podkast for NRK. I første episode av podkasten fortalte Isachsen om sin pilleavhengighet, noe NRK laget redaksjonell sak av og toppet nrk.no med. Isachsen tar også turen til Lindmo fredag kveld for å fortelle om pillemisbruket.

Dekningen har NRK høstet kritikk for fra blant annet professor i journalistikk, Svein Brurås. Han mener dekningen fremstår som en lansering av podkasten og at NRK bryter med Vær Varsom-plakaten.

- Jeg mener at de bryter med Vær Varsom-plakaten som sier det skal være et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid, sier Brurås til Kampanje.

Les også: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

Nå svarer NRK på kritikken.

- Punktene han referer til i Vær Varsom-plakaten handler om skillet mellom journalistikk og reklame. Journalistikken i denne konkrete saken er at Sophie Elise Isachsen er skrevet ut av rehabilitering etter å ha hatt et rusproblem. Dette forteller hun om i en podkast som ble sluppet samme dag, og det er selvsagt at man da oppgir primærkilden, nemlig podkasten, så hvis han mener at vi driver egenreklame for vår podkast, så er vi uenig, sier fungerende redaktør i NRK Underholdning, Christina Rezk Resar, til Kampanje.

Svekker ikke tilliten til NRK
- Hadde dette blitt toppsak om podkasten var lansert i et annet mediehus?

- Det må de som har det redaksjonelle ansvaret for forsiden til NRK svare for, men jeg vil nok tro at deres vurderinger neppe hadde vært annerledes enn de vurderingene som ble gjort av alle de andre store mediehusene, som også toppet med Sophie Elise, sier Resar.

- Er dette en lansering i dårlig forkledning?

- Nei. Det er naturlig at NRK plukker opp saker som har nyhetsverdi, også når de er fra eget innhold.

Hun mener det ikke er noen tvil om at bloggerens historie om rusavhengighet har redaksjonell interesse, og at det er grunnen til at også andre redaksjoner laget sak om det samme.

- Mediekommentatorer mener dette kan stille spørsmål ved tilliten til NRK. Er det noe dere har forståelse for?

- Jeg forstår at det blir spørsmål rundt disse tingene, men ikke at det skal svekke tilliten til NRK, sier Resar.

Les også: Sophie Elise går på lufta med ny podkast for NRK: - En podkast vi trenger