Durek Verrett vant ikke frem mot Se og Hør i Pressens faglige utvalg (PFU) onsdag denne uken. Se og Hør var blitt klaget inn for en artikkel de publiserte fredag 17. desember 2021 med tittelen «Durek er alvorlig syk». Der ble helsetilstanden til Verrett omtalt, uten at han selv medvirket til saken. Durek Verrett hadde takket nei til å bidra da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

PFU mente saken «balanserer helt på grensen», men slo fast at den hadde allmenn interesse og at Se og Hør ikke hadde brutt Vær Varsom-plakaten. Nå tar Durek Verret bladet fra munnen etter kjennelsen som kom i PFU i dag. Onsdag kveld skriver Verret til VG:

- Jeg er overrasket over dommen til Pressens Faglige Utvalg. Jeg mener at hver person har rett til sin egen sykehistorie. Det er sensitiv informasjon som hver person, etter min mening, har rett til å dele når de er klare for det. Når tiden er inne for den enkeltpersonen.

Verret forteller VG at han følte seg krenket da artikkelen kom ut, og at han var tydelig på at han ikke ønsket sykdomsforholdet omtalt i pressen på det aktuelle tidspunket. 

- Alle som har gått gjennom dialyse vet at det er veldig hardt for kroppen. Du er kvalm og svimmel etter en økt. Å bli overfalt av pressen i en så sårbar tilstand er svært utfordrende, skriver han til VG.

Les også: Se og Hør ble ikke felt av PFU for Durek Verret-sak: - Balanserer helt på grensen

- Jeg forstår at klager føler seg rammet
Durek Verret hadde klaget Se og Hør inn for brudd på tre punkter i Vær Varsom-plakaten:

3.9 – om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet
4.1 – om saklighet og omtanke
4.3 – om stigmatiserende omtale

- En slik massiv og detaljert reportasje om sensitive helseopplysninger er svært utleverende og belastende for Durek Verrett. Belastningen forsterkes av at Se og Hør gir leseren inntrykk av at Durek Verrett har medvirket til omtalen, skriver Verrett, via advokat Kyrre Eggen, i klagen.

Verret fikk likevel ikke gjennomslag hos PFU.

- Det er en veldig interessant runde og en vanskelig sak. Og jeg forstår at klager føler seg rammet her, sa leder i PFU, Anne Weider Aasen, onsdag morgen.

Hun mente likevel at det er all grunn til å rette søkelyset mot Durek Verretts virke som helbreder som driver kommersiell virksomhet inn mot svake grupper.

- Saken balanserer helt på grensen, la hun til.

- Vår journalistikk står på trygg grunn
Onsdag formiddag fortalte sjefredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, at han forsto at det var en vanskelig sak. Han syntes konklusjonen var «grundig og god».

- Dette viser at vår journalistikk står på trygg grunn, sa Andersen til Kampanje.

- PFU mener saken balanserer helt på grensen. Er det der dere vil være?

- Vi skjønner at dette har vært en vanskelig sak og at det er sjaman Durek sin kommersielle virksomhet og hans syn på alternative behandlingsformer som gjør denne saken legitim å skrive om. I utgangspunktet skriver vi ikke om private helseopplysninger, svarte Andersen.

Les også: Se og Hør-redaktør: - Viser at journalistikken vår står på trygg grunn