Det snakkes mye om abonnementstretthet når det kommer flere og flere strømmetjenester både for lyd og bilde. Bare innenfor podkast må du ha en tre-fire applikasjoner på telefonen din skal du få med deg absolutt alt av norsk innhold. Skal du få med deg de internasjonale favorittene dine må du ha enda flere.

Men alt dette er jo egentlig greit. Det er sunn konkurranse som gjør at produsentene hele tiden må tenke nytt for å holde på lytternes oppmerksomhet. Spørsmålet er om de tenker nytt nok. For det er jo ikke til å komme bort fra at mange av norske podkaster følger en ganske så kjent oppskrift: To-fire personer i studio, løs og fast prat om ett eller flere tema, varighet på 30-60 minutter og én episode i uka.

Grovt forenklet, så klart. Det finnes god variasjon i både tematikk og format på den norske podkastscenen, men én ting er sikkert: jeg har ikke tid til å høre på alt jeg kunne tenke meg å høre på, fordi så mange av podkastene ruller og går til evig tid. Ny episode hver uke, og innen jeg rekker å høre meg a jour på alle poddene jeg følger med på, så har det kommet nye episoder. I «Den store podrapporten» fra 2022 så svarer én av tre av de som aldri eller nesten aldri hører på podkaster at de ikke har nok tid, mens 21 prosent oppgir at hovedgrunnen er at «det er så mange podkaster at jeg ikke vet hvor jeg skal starte».

Alle podkaster konkurrerer åpenbart om lytternes dyrebare tid, men hvor skal nye lyttere starte, og hvordan skal eksisterende lyttere få tid til å sjekke ut nye podkaster når de aldri blir ferdig med sine gamle?

Derfor slår jeg et slag for seriemodellen: podkaster med en tydelig start og slutt, som man kan kose seg med i en periode og gjøre seg ferdig med.

Det er flere måter å gjøre det på. For eksempel som et eget verk, der hele podkasten har en klar start og slutt, eller miniserier som publiseres på jevnlig basis. Sistnevnte gjør at podkasten kan holde en viss kontinuitet og bygge opp et publikum over tid, samtidig som lytterne ikke blir «bundet» av nye episoder hele tiden.

Jeg forstår at det finnes grunner til at man har lyst til å publisere nye episoder hver uke eller dag. For podkaster som er reklamefinansierte, så vil det være lønnsomt å publisere mye og ofte. Men med flere aktører som nå benytter seg av abonnementsmodellen, samt et NRK i en særstilling, så bør vi se mer seriebasert innhold framover.

En annen faktor er at det krever mer av produsentene. Det krever at man har en plan for hvor man vil og en tydelig historie man ønsker å fortelle. Det er mye arbeid.

Alle skal ikke gjøre dette, men jeg tror at flere mennesker kan få tid til å høre på mer godt innhold hvis det eksisterte flere podkaster som har en slutt.

Denne seriemodellen har også en viktig plass når man skal tenke podkast i markedsføring. Dette kommer jeg til å snakke mer om på Kampanje sin heldagskonferanse: «Influencer & SoMe Marketing i 2022».