- Shabana Rehman har beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i flere tiår. Som skribent, aktivist og kunstner har hun vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis, heter det i en pressemelding fra Norsk PEN.

Religionskritikk er en viktig del av ytringsfriheten. Standupkomiker, skribent og dramatiker Shabana Rehman har vært en modig stemme i Norge mot religiøs undertrykkelse og æreskultur i nesten en generasjon og har banet vei for større åpenhet om vanskelige spørsmål de siste 25 årene, heter det videre.

- Styret i Norsk PEN mener at Shabana Rehman er en verdig mottaker av Ossietzkyprisen på grunn av sin særlige og særegne innsats for ytringsfriheten og vårt ytringsrom.

Rehman fikk påvist kreft i bukspyttkjertelen i januar 2022, og hun behandles for tiden for dette i Tyskland.

Prisen deles ut 15. november på Litteraturhuset i Oslo.