Petter Nyquist ble kjent for hele Norge da han bodde 52 dager på gata i Oslo i dokumentarserien «Petter uteligger». Nå står han klar med en ny dokumentarserie hvor han møter volds- og overgrepsofre i TV 2-serien «Petter og overleverne».

- Under arbeidet med dokumentarseriene jeg har laget tidligere har jeg møtt veldig mange mennesker som har hatt en barndom preget av vold og overgrep. Omfanget er dessverre stort, derfor er det så viktig å belyse og gi folk innblikk i hvordan en utfordrende barndom vil prege et menneske resten av livet. Håpet er at serien kan vise at det finnes hjelp å få, og at det er mulig å komme ut av situasjonen, sier Nyquist i en pressemelding fra TV 2.

Fokus på «overleverne»
Undersøkelser viser at hver fjerde kvinne og nesten annenhver mann oppgir at de har vært utsatt for vold etter 18 års alderen. Nyquist forteller at han selv har opplevd en trygg oppvekst, men oppdager at vold i nære relasjoner har foregått også i hans egen nære omgangskrets.

I serien ser Nyquist nærmere på hvordan samfunnet tar vare på dem som blir utsatt for vold og overgrep, og hvorfor det er slik at folk som tilfeldigvis blir utsatt for kriminelle handlinger, ofte velger å dysse dette ned og holde det skjult.

- I omtalen av straffesaker handler det meste om gjerningspersonene, mens de som blir utsatt for de kriminelle handlingene ofte forsvinner ut på sidelinjen. Med denne dokumentarserien setter Petter fokus på overleverne, de som har klart å ta hverdagen tilbake etter å ha opplevd noe av det verste mennesker kan oppleve, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen

- Sterke og modige mennesker
Haldorsen håper også at serien kan gi håp til mennesker med lignende historier og traumer.

- Igjen har Petter og produksjonsselskapet Teddy TV klart å skape en varm, nær og ikke minst viktig dokumentarserie om fire sterke og modige mennesker som alle har et budskap. Vi håper at vi med denne serien kan vise mennesker som lever i vanskelige situasjoner at det finnes en vei ut, sier hun. 

Nyquist møter fire personer som er en del av den dystre voldsstatistikken. Han følger disse personene tett i hverdagslivet, i behandlingen og i prosessene de går gjennom for å få tilbake livene sine.

Angelica ble utsatt for grove overgrep som barn, og jobber med ettervirkningene. I dag klarer hun ikke gå til tannlege uten at det vekker vonde minner. 

Lars ble seksuelt misbrukt som barn. Seksuelle overgrep mot menn er et svært tabubelagt tema, og først nesten 40 år senere klarte Lars å snakke åpent om det som skjedde. Nå har han funnet andre i samme situasjon i foreningen Utsatt Mann. 

Kine ble utsatt for grov vold av sin samboer gjennom halvannet år. Nå bruker hun all ledig tid til å hjelpe andre til å komme seg ut av voldelige forhold og på veien videre gjennom lavterskeltilbudet «Du eier meg ikke». 

Cathrine ble skutt to ganger på Utøya, men mistet søsteren sin. Nå vil hun hjelpe andre ungdommer ved å dele sine erfaringer.