Nortura-direktør Kjell S. Rakkenes advarer mot at Gilde og Prior blir utkonkurrert av matvarekjedenes egne merkevarer. Nå frykter han at bøndenes egne merkevarer vil være historie om kort tid. 

Det skriver Klassekampen onsdag morgen. 

- Om utviklingen fortsetter, har vi ikke Gilde eller Prior om ti til femten år. Det vil være dramatisk for norsk landbruk, sier Rakkenes til avisen.

Han er konserndirektør for kommunikasjon, bærekraft og samfunnsansvar i samvirket Nortura, som eies av 17.000 bønder. 

Nå erstattes både Gilde og Prior i økende grad av dagligvarekjedenes egne merkevarer, som First Price, Prima, Folkets, Den stolte hane og Solvinge.

Norgesgruppen, Coop og Rema eier til sammen så og si alle matbutikker i Norge. De satser i økende grad på egne merkevarer, og ved å enten eie matleverandører selv eller inngå eksklusive samarbeidsavtaler, sikrer de seg kontroll over leverandørleddet.

Dette er mest synlig blant kjøtt og egg, skriver Klassekampen. Fire av fem kjøttdeigpakker er nå eid av kjedene selv. 

Rakkenes sier han føler et ansvar på vegne av grasrota. Der er bekymringen nå stor.

- Våre bønder kjører milevis for å få tak i Gilde og Prior. De er stolte over å eie to så sterke merkevarer. Og de ser hvor stor rolle disse spiller for deres inntektsdannelse. Jo mindre synlig disse blir i butikkene, jo mindre salg får vi, og jo mindre merkevaremarginer får vi, sier han.