Norsk Presseforbund har i dag oppnevnt to utvalg som skal vurdere mulig revisjon av Vær Varsom-plakatens 2.8 om sponsing av journalistikk, og 4.9 om dekning av selvmord og selvmordsforsøk.
Det skriver Presseforbundet på sine egne nettsider onsdag denne uken.
I det første utvalget sitter det flere pressetopper fra noen av landets største mediehus. De som skal sette sponsingen i journalistikken under lupen er Hanna Relling Berg fra Sunnmørsposten (leder), Gard Steiro i VG, advokat Theo Jordahl i TV 2, Linda Vaeng Sæbbe fra Amedia-avisene Nordlys og Nidaros og Marte Svarva i P4. I tillegg skal også lederen av Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, og tidligere leder av Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, delta i utvalget.
Utvalgsleder og redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg, forteller at utvalget vil ha sitt første møte i oktober, og at man ikke har lagt en tidsplan for når arbeidet skal være ferdig.
- Vi har tenkt å ta oss god tid for å få frem de viktige diskusjonene, og jeg er veldig glad for å ha fått med meg så kompetente folk. Jeg ser frem til mange gode diskusjoner omkring et felt hvor det er veldig viktig at vi har klare og gode regler. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun til Kampanje.
Skal lede arbeidet med sponsing og journalistikk: Hanna Relling Berg, som tidligere var leder for Redaktørforeningen, gleder seg til å ta fatt på sine nye oppgaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- Skal sørge for at ingenting svekker den integriteten og tilliten vi er avhengig av
Som Kampanje tidligere har omtalt gikk ytringsfrihetskommisjonen langt i å kritisere skillet mellom kommersielt innhold og journalistikken i norske medier da ytringsfrihetsrapporten ble sluppet under Arendalsuka forrige uke.
- Kommer dere til å se på content marketing i forbindelse med dette arbeidet, gitt at dette ble trukket frem i ytringsfrihetsrapporten?
- Ja, sånt som det står i mandatet er det også åpning for at vi kan se på det om det blir aktuelt.
- Vil kommisjonens bemerkninger påvirke utvalgets arbeid med sponset journalistikk på noen måte?
- Overordnet så er det slik som det står i mandatet, at det viktigste er at folk har tillit til mediene og at det er et veldig klart skille mellom kommersielt innhold og journalistikk. Det er utgangspunktet, og alt vi gjør skal sørge for at ingenting svekker den integriteten og den tilliten som vi er helt avhengig av. Hva vi gjør og hvilke konklusjoner som kommer, er det for tidlig å si noe om. Dette arbeidet påbegynner vi nå.
Les også: Medie-Norge får reklamerefs av Stavrum-kommisjonen: - Det må bransjen tåle
Skal drøfte og vurdere om det er behov for endring
Det er Norsk Presseforbunds styre som har vedtatt å igangsette et utvalgsarbeid for å vurdere mulig revisjon av Vær Varsom-plakatens punkt 2.8, om sponsing av journalistikk. I paragrafen heter det blant annet at «sponsing eller produktplassering i nyhets- og aktualitetsjournalistikk eller journalistikk rettet mot barn, er uforenlig med god presseskikk».
Mandatet til utvalget er «å drøfte og vurdere om det er behov for endring» av denne paragrafen. Sentralt i vurderingen skal det vektlegges at «medienes integritet og skillet mellom kommersielt innhold og journalistikk ikke må svekkes.» Utvalget oppfordres også til å vurdere eventuelle forslag til endring opp mot norsk og internasjonalt lovverk, regelverk og praksis.
Det andre utvalget, skal vurdere medienes dekning av selvmord og selvmordsforsøk i lys av dagens etiske regelverk, er Erik Sønstelie fra Oppland Arbeiderblad (leder), Annemarte Moland fra Aftenposten, Anders Lie Brenna fra EnergyWatch, Trond Idås fra Norsk Journalistlag, Reidun Kjelling Nybø fra Norsk Redaktørforening, Per-Arne Kalbakk fra NRK og Ann-Inger Borstad i Adresseavisen.
Der åpner Norsk Presseforbund for en mulig revisjon av punkt 4.9 i Vær Varsom-plakaten. Utvalget bes om å ha utstrakt kontakt med fagmiljøer innen feltet, og hente innspill fra disse. De vil også at utvalget skal innhente informasjon om det pressetiske regelverk og praksis på feltet fra andre selvjustisordninger.
Presseforbundet åpner også opp for at andre punkter i Vær Varsom-plaktatens kapittel fire kan endres, dersom det er en naturlig forlengelse av eventuelle forslag til endring av punkt 4.9.
Kommentér