Navn: Reidun Kjelling Nybø

Alder: 52 år

Stilling: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Aktuell: Tok tidligere i år over som ny sjef i Norsk Redaktørforening etter Arne Jensen 

- Hvor går årets ferie?

- Til Brennsund i Steigen hvor vi har overtatt barndomshjemmet til faren min. Der har vi Nord-Norges fineste utsikt (kåret av NRK i 2018). Det er ingen andre steder jeg vil være i de lyseste sommermånedene. Dessuten er det alltid godt å lande et rolig sted når man ellers i året er pendler. Utenlandstur ble det i mai – til Spania. Nå jubler jeg over at jeg ikke skal sette mine bein på en flyplass før i august.

- Hvilket norsk redaktørstyrt medium har imponert deg mest hittil i år? 

- Det gjøres en stor innsats i redaksjoner over hele landet, og det finnes utrolig mange dyktige redaktører. Den siste tiden er jeg særlig imponert over innsatsen til Subjekt og redaktør Danby Choi. Både avisa og Choi har blitt viktige og modige stemme på kulturfeltet – ikke minst når det gjelder ytringsfrihetsspørsmål.

- Du arrangerer en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Jeg tar med sjefredaktøren i Kyev Independent, Olga Rudenko, Novaja Gazeta-redaktør Dmitrij Muratov og Meduza-redaktør Ivan Kolpakov med til Steigen og byr på kveite, krabbe og god hvitvin. Alle tre trenger helt åpenbart en pause etter krevende måneder i redaktørstolene. 

- Hva er du god og hva er du dårlig til?

- Jeg er ganske god på å løse redaktørfaglige problemstillinger på direkten, tror jeg. Det er jo også den viktigste delen av jobben min. Og så er jeg av dem som mener at glasset er halvfullt og ikke halvtomt. Det hjelper meg hver eneste dag. Jeg er ikke alltid like god til å tenke før jeg snakker når jeg blir provosert. Det har fått meg opp i noen unødvendige konflikter. Jeg er dessuten elendig både til å stupe og til å plystre.

- Både prisene og rentene på boliglånet øker. Hva blir det første som ryker av forbruk dersom du må stramme inn livreima? 

- Det blir nok noen færre utenlandsturer, tipper jeg. Både på grunn av den økonomiske utviklingen og av miljøhensyn. 

- NRK slettet nylig Facebook-siden til NRK Nyheter med over en halv million følgere. Var det riktig og bør flere medier følge etter?

- Det er opp til den enkelte redaktør å velge hvilke plattformer man skal være på. Jeg forstår godt NRKs valg. Distribusjonskanaler som legger seg opp i redaktørrollen og som hele tiden endrer reglene, er vanskelige å forholde seg til. Dessuten er det klokt å satse på egne plattformer.

- Hvorfor er det greit med fast track på flyplassen, men ikke på Tusenfryd?

- Jeg synes det er greit med fast track begge steder, jeg. Har besøkt fornøyelsesparker i utlandet og aldri hatt noen problemer med at noen kjøper seg kjappere tilgang på de ulike tilbudene. De betaler for det – akkurat som de betaler for andre tjenester. Det vil alltid være noen som har mulighet til å betale for hurtigere tilgang på noe eller bedre plassering – for eksempel på fly. Så lenge dette handler om private virksomheter, så må det være helt greit. Hadde det vært tilgang på offentlige tjenester, er det selvfølgelig noe helt annet.

- Prinsesse Ingrid Alexandra er fylt 18 år og de første kjæreste-oppslagene er allerede publisert. Må Slottet akseptere at mediene snur hver stein i prinsessens privatliv?

- Som nummer to i arverekkefølgen til den norske tronen må Prinsesse Ingrid Alexandra leve med en stor interesse fra folk flest og også fra de redaktørstyrte mediene. Det betyr selvfølgelig ikke at hun skal være fratatt alle muligheter for privatliv. Jeg synes Se og hør-redaktør Ulf André Andersen argumenterte godt for at de valgte å publisere informasjon om prinsessens kjæreste etter at han deltok på gallamiddagen på Slottet tidligere i sommer.

- Hvem har den største PR-jobben liggende foran seg hvis de skal rette opp imaget sitt?

- Bernt Hulsker.

- Stortingets talerstol blir din for en dag. Hvilken sak vil du heise frem som den viktigste? 

- Hovedtemaene ville vært ytringsfrihet og offentlighet. Og jeg ville helt klart også snakket varmt om viktigheten av gode rammer for de redaktørstyrte mediene. Men jeg ville ha startet med en hyllest av uenigheten som vi bør elske og ikke frykte. Som min forgjenger Arne Jensen har sagt så flott: Vi må lære oss å heie på ytringsfriheten – den er jo ikke et problem, men en ressurs og en verdi. Så må vi i tillegg jobbe for å imøtegå ytringer som vi er uenige i og ta vare på de som utsettes for hat og hets. Men såkalt «trygge» ytringsrom er ikke veien å gå. 

- Jeg ville også ha minnet om at Vestens bidrag til sivilisasjonen aldri har vært troen, men tvilen – vår vilje og evne til kontradiksjon og til å stille spørsmål, også de ubehagelige, ved alle vedtatte sannheter. Det er gjennom meningsbrytning at verden utvikler seg. På offentlighetsområdet ville jeg ha avkrevd handling. To av de lovene som oftest brytes her i landet er nemlig offentlighetslova og arkivloven. Publikum og mediene får ikke den informasjonen vi har krav på fra offentlige myndigheter, og vi opplever stor oppfinnsomhet når det gjelder å holde tilbake informasjon. Og det får ingen konsekvenser. I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen vil «sikre at offentlegheitslova og prinsippet om meiroffentlegheit blir praktisert i alle offentlege verksemder, og vurdere strengare sanksjonar ved brot på offentlegheitslova». Det er på høy tid at dette følges opp.