Navn: Loveleen Rihel Brenna

Alder: 54

Stilling: Fagansvarlig og grunnlegger av Seema – senter for mangfoldsledelse

Aktuell: Veileder og gir lederopplæring i mangfoldsledelse og er en tydelig stemme i mangfoldsdebatten.

- Hvor går årets ferie?

- Flere steder, blant annet Roma.

- Minoritetsgrupper angripes hele tiden og særlig på sosiale medier er det mye hets. Har du et godt råd til selskaper som vil bygge broer på arbeidsplassen mellom ulike kulturer og dyrke mangfoldet?

- Vær krystallklar på hvilken type oppførsel som er akseptabel, og sett en klar stopper for atferd og ytringer som bidra til at vi tillater ekskludering, mobbing og diskriminering på en arbeidsplass. Ha klare retningslinjer for hva som er uakseptabel uttrykksform på sosiale medier, og hvordan det rammer bedriftens omdømme og troverdighet. Jeg oppmuntrer alle bedrifter til å diskutere hva psykologisk trygghet, respekt, involvering og inkludering betyr for dem. Dilemmahåndtering og utfordrende samtaler er også nøkkelen i god mangfoldsledelse og det er lov å søke profesjonell hjelp for å bli en enda tryggere leder.

- Du arrangerer en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Jeg tar med meg NHO-presidenten Svein Tore Holsether, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og næringsminister Jan Christian Vestre. Helst ville jeg ha tatt dem med til Bukhara restaurant på ITC Maurya-hotellet i New Delhi i India. Men siden de har tett kalender og det kan bli en utfordring å få dem med til India, vil jeg bestille maten fra restauranten New Delhi på Tjuvholmen. Der vil spise Amritsari tikki og Okra fries til forrett, Lamb alak, Butter chicken, Maa ki daal og Tandoori Salmon med ris, garlic naan og peshwari naan til hovedrett.  Til dessert ville vi spist Shahi kheer og kaffe også skulle vi spist maten på Akershus festning og grunnen til det er at det er store utfordringer knyttet til mangfold, likestilling og mangfoldsledelse i Forsvaret. Vi har i løpet av den siste tiden hørt om diskriminering og trakassering av kvinner og andre minoriteter i forsvaret. Derfor festningen.

- Hva er du god og hva er du dårlig til?

- Jeg er god til å stå i stormer, holde fokus og holde ut til jeg har realisert mitt mål. Mindre god til smalltalk, utenom jobbrelaterte tema.

- Både prisene og rentene på boliglånet øker. Hva blir det første som ryker av forbruk dersom du må stramme inn livreima?

- Vi har allerede strammet inn på flere ting. Mindre strømforbruk, vi har innført indisk middag tre ganger i uken, kjøper sjeldent klær og spiser mindre ute. Fortsetter dette så blir det også annerledes ferier i fremtiden. Men, det som er enda viktigere nå er å dele med de som har mindre enn det vi har å rutte med. Så jeg gir mer, enn det jeg har gjort tidligere.

- NRK slettet nylig Facebook-siden til NRK Nyheter med over en halv million følgere. Var det riktig og bør flere medier følge etter?

- Vi trenger tydelig, strategisk og målrettet mediebransje som tar sitt samfunnsoppdrag på alvor, også på sosiale plattformer. Jeg tror det viktigste er å tenke hva, hvorfor, hvordan og for hvem – i dag og i fremtiden. Medienes rolle i demokratibyggingen krever at de møter innbyggere og publikum der hvor de er. Også dette må sees i et mangfoldsperspektiv.

- Hvorfor er det greit med fast track på flyplassen, men ikke på Tusenfryd?

- Tusenfryds kjernepublikum er barn og Tusenfryd er til for barn. For noen barn kan dette være den eneste aktiviteten de har råd til i løpet av sommeren. Jeg skulle ønske at Tusenfryd og andre fornøyelsesparker kunne være et sted hvor barn kunne oppleve likeverd, ikke bli minnet på klasseskiller satt i system. Jeg vet at vi ikke snakker om klasseskiller i Norge, men spør dem som vokser i en fattigfamilie hvordan klasseskiller kommer til uttrykk. Hvordan barndom bli gradbøyd avhengig av foreldres økonomi.
Det er ikke alltid det er greit å si – «sånn er det bare», vi har jo fast-track på Gardermoen. Gardermoen er ikke en fornøyelsespark for barn og unge.

- Prinsesse Ingrid Alexandra er fylt 18 år og de første kjæreste-oppslagene er allerede publisert. Må Slottet akseptere at mediene snur hver stein i prinsessens privatliv?

- Jeg skulle ønske spørsmålet var, er det OK at journalister snur hver stein i en 18-årings privatliv? Svaret er nei, også en prinsesse har behov for å verne om sitt privatliv. Og det må journalistene respektere.

- Hvem har den største PR-jobben liggende foran seg hvis de skal rette opp imaget sitt?

- Det er nærliggende å tenke SAS akkurat nå.

- Stortingets talerstol blir din for en dag. Hvilken sak vil du heise frem som den viktigste?

- Jeg vil kreve at stortingspolitikere bruker et samlende språk og bygger en opplevelse av tilhørighet og en «vi-følelse» på tvers av ulikheter.  Jeg vil ikke ha kvotering av mangfold, men mangfoldsledelse og anerkjennelse av mangfoldskompetanse i norsk arbeidsliv, næringsliv og offentlige virksomheter på alle nivå.  Jeg ville derfor ha brukt talerstolen til å synliggjøre hvilke systemer og strukturer som i dag bygger et segregerende samfunn, ikke en inkluderende nasjon som fremmer harmoni, fred og solidaritet. For å være helt ærlig, så vil jeg gi innspill til eierskapsmeldingen og tildelingsbrevene til flere direktorater.