Tidligere denne uken skrev Kampanje om at HBO Max slutter å lage norske dramaserier som følge av kostnadskutt i Warner Bros. Discovery. Fusjonen av av mediekonsernene Discovery og Warner Bros. til ett stort selskap fant sted i vår, og får nå altså konsekvenser for strømmetjenesten HBO Max i Norge og Norden. 

HBO Max har huset dramaserier som norske «Beforeigners» og «Velkommen til utmark», svenske «Bjørnstad» og danske «Kamikaze».

HBO Max har allerede fjernet «Beforeigners» fra plattformen. 

Ivar Køhn, administrerende direktør i Rubicon TV, sier at de har vært i samtaler med HBO på nordisk nivå, men at de «ikke har fått vite noe mer» enn i disse samtalene. 

- Det internasjonale biten har vi fått vite om igjennom pressemeldinger. Vi fikk beskjed om at det kom til å skje, så fikk vi vite det som står i avisene, sier Køhn til Kampanje.

- Hva slags begrunnelse har de gitt dere? 

- Det er en teknisk avskrivningsmanøver, så vidt vi forstår. Det har med økonomien å gjøre, og det ligger langt over og utenfor Norden og Europa. Det har med sammenslåingen mellom HBO og Discovery og gjøre og er rent økonomisk sak. Utifra pressemeldingen, så virker det som at de skal flytte satsninger til andre steder i verden, sier han. 

- Hva er begrunnelsen for at de allerede har fjernet «Beforeigners» fra strømmetjenesten? 

- Det er dette jeg tenker er økonomisk betinget. De avskriver programmer for å ta kostnadene nå med en gang, istedenfor over flere år. Da frigjør de vel kapital videre til neste år. Det er begrunnet i det, såvidt vi forstår.

- Vi vet ikke, rett og slett
Køhn forteller at det er uklart hva som vil skje med sesong 3 av «Beforeigners». 

- Det har vært planlagt, men det har ligget og ventet litt. Vi vet ikke, rett og slett. Det vi vet at er at det ikke blir HBO. Vi får se hva vi får til. Den ligger der og vi er veldig stolte av det som er gjort. Så får vi se om det skaper noen andre muligheter, sier han.

- Ja, for det er ingenting i veien for at for eksempel NRK eller TV 2 kunne kjøpt den tredje sesongen? 

- Det vet jeg ikke, vi må snakke med HBO over sommeren og se hva som er mulig - men det er vel en av tingene vi vil undersøke, sier Køhn.

Han forklarer at HBO har distrubusjonsretten for de to første sesongene. 

- Så vi må nok inn og diskutere med dem hva vi kan gjøre og hva de selv ønsker å gjøre, sier han.

- For oss er det smertelig at Beforeigners ikke er å se på nordiske kanaler. Så vi håper at vi klarer å få til en løsning over sommeren. Vi har allerede fått reaksjoner fra publikum, legger han til.