Onsdag kveld ble en 64 år gammel kvinne knivstukket og drept i Visby i Sverige, der svenske partiledere er samlet til den store Almedalsveckan. Almedalsveckan er inspirasjonen til Arendalsuka som finner sted i august i år og som samler partiledere, næringslivsledere og hele medier- og kommunikasjonsbransjen. Totalt samler Arendalsuken nærmere 100.000 gjester.

- Det er trist det som skjedde i Visby i går. Våre tanker går til de pårørende, sier ordfører i Arendal og leder av rådet i Arendalsuka, Robert Cornels Nordli, til Kampanje.

Ifølge NTB er det i Sverige pågrepet en 33 år gammel mann mistenkt for knivstikkingen og skal ifølge Expressen og Aftonbladet ha vært aktiv i den nynazistiske gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) og vært skribent i NMRs nettavis Nordfront. Offeret var i Visby for å delta under Almedalsveckan og var en ledende person innenfor pykiatrien.

- Arendalsuka har fokus på sikkerhet. Vi har i alle år hatt et godt og tett samarbeid med politimyndighetene, hvor det utarbeides planverk for å ivareta en sikker og trygg arena. Det har vi også i år, fortsetter han. 

- Kommer dere til å øke sikkerheten under årets Arendalsuka?

-  Det er politiet som avgjør nivået for sikkerheten under Arendalsuka, sier Nordli.

- Går aldri i detalj om sikkerhetstiltak
Stabssjef i Agder politidistrikt, Vidar Arnesen, at det er staben i Agder politidistrikt som planlegger med tanke på Arendalsuka.  

- Agder politidistrikt har lang erfaring med sikkerheten rundt dette og andre store arrangementer, og vi har et godt samarbeid med kommuner og arrangører, sier Arnesen.

Han ønsker ikke å være konkret med tanke på detaljer om sikkerheten rundt årets arrangement.

- Vi går aldri i detalj om sikkerhetstiltak, men politiet, arrangøren og kommunen har samarbeidet godt om å få til gode tiltak også i år, og planleggingen av Arendalsuka begynte tidlig, sier han.

Samtidig er det en kjent sak at det har vært unormalt mye skyting og drap denne sommeren i Norden både i Norge, Sverige og Danmark. Men stabssjefen sier enkelthendelser i andre land ikke spiller tungt inn i vurderingen av sikkerheten.

- Staben i Agder politidistrikt planlegger sikkerheten rundt Arendalsuka ut i fra det nasjonale trusselnivået som til enhver tid foreligger og politiet i Agder vurderer ikke sikkerheten ut fra enkelthendelser i for eksempel andre land, som vi har sett den siste tiden. I politiet baserer vi oss på det nasjonale trusselnivået som til enhver tid foreligger og til den lokale etterretningen som vi til enhver tid innhenter, sier Arnesen og legger til.

- Dersom enkelthendelser, som de vi har sett den siste tiden, endrer det nasjonale trusselnivået, så iverksetter vi de tiltakene vi mener er nødvendige ut i fra det, sier Arnesen. 

Arendalsuka finner sted i perioden 15. til 19. august.