Natt til onsdag, eller grytidlig onsdag morgen om man vil, skal både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm i ilden. Førstnevnte løper finale på 1500 meter klokken 04.30, mens Warholm står klar på startsstreken klokken 04.50 for sin finale på 400 meter hekk.

I Norge er det NRK som sitter på TV-rettighetene til friidrett, og dermed er det også de som avvikler sendingene fra verdensmesterskapet. VM blir for øyeblikket blir avholdt i Eugene i staten Oregon, helt vest i USA. Tidsforskjellen mellom Oregon og Norge er på hele ni timer, hvilket gjør at NRKs direktesendte friidrettssendinger foregår på nattestid.

- Forventer flere seere
Prosjektleder for friidrett i NRK, Stig Kalsæg Sulland, forteller til Kampanje at de forventer et løft i antall seere nå som Norges to største friidrettsstjerner skal løpe finaler.

- Hvor mange seere forventer NRK skal følge med på direkten?

- Det er vanskelig å si, men vi forventer flere seere her enn på de andre nattsendingene. Vi har prøvd å promotere denne natta godt for å få flest mulig til å følge med på direkten, sier Kalsæg Sulland.

NRK har tre forskjellige friidrettssendinger under VM-perioden. Den ene er direktesendinger fra sent på kveld til langt på natt. Deretter følger repriser fra nattsendinger den påfølgende morgningen og formiddagen, i tillegg til at de har magasinsendinger på kveldstid. Og det er kveldssendingene som har dratt flest seere foreløpig.

- Kveldssendingene våre har hatt rundt 300.000 seere. Nattsendingene og reprisene har variert litt, men den beste sendingen var da Jakob og Karsten løp semifinale. Da hadde vi 63.000 seere på natta og 111.000 seere på reprisen, sier Kalsæg Sulland.

Styrker bemanningen
Med både Ingebrigtsen og Warholm klare til finale på én og samme natt gjør nå NRK seg klare til noen hektiske morgentimer.

- Når vi har to så store navn på startstreken bemanner vi opp redaksjonelt. Det er allerede flere team i USA, og i tillegg styrker vi bemanningen på desken her hjemme med ekstra nattevakter og morgenvakter. Det gjelder å ha et godt digitalt tilbud når folk står opp om morgenen, sier Kalsæg Sulland.

- Hvor mye ressurser legger NRK i en nattsending?

- Vi legger like mye i nattsendingene som en vanlig sending.  I år har vi valgt en løsning der produksjonen blir gjort fra Oslo, så både producer, bildemix og flere andre funksjoner jobber nattevakter her på Marienlyst, forklarer Kalsæg Sulland.

- Er det mer rom for å «prøve og feile» under nattsendinger?

-Det vil jeg ikke si. Vi prøver hele tiden å utvikle produktet, men dette er solide friidrettssendinger som folk er vant til å få på NRK. Sendingene går også i reprise hver formiddag fra 9-12, svarer Kalsæg Sulland.

Har denne natten som hovedmål
Kalsæg Sulland forteller at natten som nå er i vente er en natt de har holdt et ekstra øye med helt siden timeplanen for VM ble sluppet.

- Kiler det litt ekstra i magen når man vet at det blir en hektisk kveld både på TV, nett og radio?

- Ja, det gjør det så klart. Vi har hatt denne natta som hovedmål helt siden vi så tidsskjemaet for VM. Heldigvis klarte både Jakob og Karsten å komme til finalen, og det gjør at dette blir høydepunktet under VM, sier Kalsæg Sulland.

Prosjektlederen kommer samtidig med en klar oppfordring dersom man skulle ønske å se finaleløpene under reprisesendingene, men uten å vite hvem som har vunnet.

- Reprisen er nøyaktig det samme som går på natta, men vi må jo levere et tilbud på alle plattformer. Dersom folk ikke vil vite resultatet må de skru av mobilen og radioen til de har sett sendingen, sier Kalsæg Sulland.