I går publiserte Kampanje en sak om journalist og kritiker Anki Gerhardsen som stiller spørsmålet: «Beskytter pressen sine egne?»
Gerhardsen skrev først om tematikken i en kommentar i Aftenposten, der hun påpeker at ingen av landets kommentatorer har skrevet om TV 2-reporter Fredrik Græsviks meldinger til privatpersonen Eirik Furuseth.
I juni tok Græsvik kontakt med Furuseth og hans arbeidsgiver med udokumenterte påstander om hatytringer og trusler om påfølgende mediedekning i TV 2. Meldingene ble blant annet plukket opp av Nettavisen. TV 2 og Græsvik har senere beklaget hendelsen. Gerhardsen mener saken ikke burde stanset der.
- Det ble laget saker i forbindelse med at han beklaget overtrampet han har begått, og det har vært en viss diskusjon i bransjetidsskrifter, men ikke i allmennpressen. Jeg mener befolkningen må se helt tydelig at vi reagerer og mobiliserer overfor maktmisbruk uansett hvilken av statsmaktene det angår, sier Gerhardsen til Kampanje.
- Mulig det er et stykke frem
Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten, mener mediene tradisjonelt har hatt en for høy terskel for å kritisere hverandre.
- Mitt inntrykk er at det er blitt bedre på denne siden av årtusenskiftet, men det er mulig det fortsatt er et stykke frem, sier han til Kampanje.
- Er du overrasket over at flere ikke har skrevet om Græsvik?
- Jeg hadde inntrykk av at ganske mange skrev om Græsviks underlige opptreden. Aftenposten gjorde det også. Derimot var problemet i første omgang at få tok tak i det bakenforliggende temaet, nemlig Karianne Solbrækkes tidligere forhold til Arfan Bhatti, sier Rossavik.
- Hvorfor har ikke du skrevet om denne saken?
- Jeg fant det lite interessant å kommentere Græsvik. Hans overtramp var åpenbare. Hans og TV 2s beklagelser var tydelige. Dette var altfor lavthengende frukt. Derimot skrev jeg jo om Solbrækkes forhold til Bhatti, som jeg fant mer interessant, avslutter Rossavik.
DN: - Kan avkrefte det
Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv, sier at han ikke har det samme intrykket som Gerhardsen.
NJ: - Bidrar til å svekke tilliten
Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag (NJ), kjenner seg ikke igjen i at mediene beskytter sine egne.
- Ta Bar Vulkan-saken som eksempel. Jeg tror ikke VGs ledelse opplevde det slik. Aftenposten krevde blant annet på lederplass sjefredaktørens avgang, sier Tryggestad.
Han mener samtidig at Gerhardsens kommentar en viktig påminnelse om at pressen må være sin rolle bevisst, også når det gjelder sine egne.
- Mediene bør gjøre de samme vurderingene og legge de samme kriteriene til grunn for å lage journalistikk om mediebransjen selv. Og det er avgjørende at mediene også lager journalistikk om medier og journalistikk.
- Er du overrasket over at flere ikke har skrevet om Græsvik? Burde flere ha skrevet om denne saken?
- I denne saken er det viktigste at Græsvik umiddelbart beklaget og at TV 2 gjorde det samme. Begge deler er viktig og riktig, sier Tryggstad.
- Hva tror du er det etterlatte inntrykket hos folk flest i kjølvannet av denne saken?
- Slike saker bidrar til å svekke tilliten til oss der og da. Derfor er NJ glade for at mange sider ved denne saken blir diskutert, avslutter han.
Dag Idar Tryggestad er ikke enig i at pressen beskytter sine egne.- Samtidig er Gerrhardsens kommentar en viktig påminnelse om at vi må være vår rolle bevisst også når det gjelder våre egne, sier Tryggestad. Foto: NTB
Kommentér